• Početna>
  • Vesti>

Bilčik: ZSO diplomatsko rešenje, dijalog nema alternativu

Foto: Tanjug

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je, govoreći o situaciji na Kosovu, da je izostanak suštinskog dijaloga i dogovora stvorio tešku situaciju i istakao da postoji relativno brzo diplomatsko rešenje koje bi pomoglo da se tenzije smanje, a to je ozbiljan rad na Zajednici srpskih opština.

“Jedini put napred jeste istinsko angažovanje obe strane u dijalogu. Povećanje tenzija, nesigurnost koju osećaju Srbi na KiM, rezultat su činjenice da nema napretka u dijalogu. I ovde bih ponovo podvukao da postoji relativno brzo diplomatsko rešenje koje bi pomoglo da se tenzije smanje a to je ozbiljan rad na Zajednici srpskih opština” rekao je Bilčik za podgorički list “Pobeda”.

Prema njegovim rečima, svi su itekako svesni šta su otvorena pitanja i šta treba da se uradi, ali ono što u ovom trenutku nedostaje je jasna i puna posvećenost svih strana da to zaista i uradimo, a to uključuje i osnivanje ZSO.

“Jedini put napred jeste istinsko angažovanje obe strane u dijalogu. Povećanje tenzija, nesigurnost koju osjećaju Srbi na Kosovu, su rezultat činjenice da nema napretka u dijalogu. I ovde bih ponovo podvukao da postoji relativno brzo diplomatsko rešenje koje bi pomoglo da se tenzije smanje, a to je ozbiljan rad na Zajednici srpskih opština. To bi pokazalo posvećenost Prištine, i kada bi se to desilo, mislim da bismo videli napredak u dijalogu. Istovremeno, vrlo je jasno da je ono što se desilo u Banjskoj – koncentracija velikih resursa, naoružanja, to nisu mogli da urade pojedinci. Zbog toga nam je potrebna odgovarajuća istraga” naveo je Bilčik.

Istakao je da dijalog nema alternativu, iako do sada korišćena strategija nije dala rezultate.

Prema njegovim rečima, dijalog sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem je veoma težak.

Comments

Pročitaj još