• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Najava Vjose Osmani licemerje; Više zaključaka posle razgovora sa Boreljom, Makronom i Šolcom

Foto Tanjug video

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Granadi, povodom najave predsednice Kosova Vljose Osmani da će se založiti na samitu da se našoj zemlji uvedu sankcije, da je reč o dvostrukim standardima i licemerju, jer se upravo razara teritorijalni integritet Srbije koja je priznata u UN.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Osmani, koja je po dolasku u Granadu Srbiju nazvala agresorom i da će se založiti da se našoj zemlji uvedu sankcije, kao i da prokomentariše to što je nemački ambasador u Prištini rekao da je ono što se dogodilo 24. septembra napad na teritorijalni integritet Kosova.

“Ovo drugo mi je interesantnije, da su bilo šta drugo smislili… Ali, kada kažu napadate teritorijalni integritet nečiji ko nije deo UN, a razarate teritorijalni integritet zemlje koja je priznata Poveljom UN i sa i dalje važećom Rezolucijom 1244 – to je licemerno. Da je neko važan, rekao bih – još je licemernije da govorite o agresoru, koji u stvari ne uspeva čak ni da zaštiti svoju zemlju ni njene granice koje su proklamovane Poveljom i Rezolucijom UN”, naglasio je Vučić.

Tako da to vam govori o dvostrukim standardima i dvostrukim aršinima koji se primenjuju prema Srbiji, ali na to smo već navikli, to nije od juče, istakao je predsednik Srbije.

“Naše je da razgoramo sa svima i da se trudimo da objasnimo poziciju naše zemlje, što ćemo i nastaviti da radimo. Za razliku od njih mi se ne trudimo da li će nešto loše da se dogodi Prištini ili nekom drugom i nikada se nismo zalagali za sankcije, već da Srbi imaju normalan život na KiM, kao i da imamo što više stranih investicija, istakao je Vučić. “Šta, imaću manje političkih susreta? To su priče za malu decu, očigledno da postoji neki veći problme ili da se to čini za nečije tuđe interese”, dodao je Vučić.

Pitanja novinara Vučiću odnosila su se i na to da li je dao određene garancije evropskim zvaničnicima i da li će Srbija napasti Kosovo?

„Nikada nismo imali nikakvu nameru da bilo koga napadnemo u regionu, ali je stvarno pitanje: Da li vi podržavate povelju UN i rezolucije koje još uvek važe? – Ne. Ako to podržavate kada svi govorimo o Ukrajini, onda je moje pitanje Vama – koji je onda problem za Srbiju? Zašto ne podržavate rezoluciju koja važi i Povelju UN koja važi?! A to je političko pitanje za sav srpski narod i to je ono što nam smeta“, odgvorio je predsednik Srbije.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da će tokom samita Evropske političke zajednice u Granadi zaražiti od evropskih partnera i saveznika da uvedu sankcije Srbije zbog događaja u Banjskoj i poručila da nema razloga da razgovara sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dok se ne usvoje sankcije. 

“Verujem da su sankcije Srbiji prvi korak koji treba da se preduzme”, rekla je Osmani po dolasku na samit u Granadi.

Ona je iznela niz optužbi na račun Beograd, uključujući to da će, ako mu se ne uvedu sankcije, “zloupotrebiti dijalog o normalizaciji odnosa”. 

Vučić: Više zaključaka posle razgovora sa Boreljom, Makronom i Šolcom

Predsednik Srbije je izjavio da je danas sa svima u Granadi, gde prisustvuje samitu Evopske političke zajednice, razgovarao o svim temama, ali da će više zaključaka imati nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i brojnim evropskim zvaničnicima, uključujući šefa evropske diplomatije Đozepa Borelja.

Comments

Pročitaj još