• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Istraga sukoba u Banjskoj ključna i za dijalog i za odnos Zapada prema Beogradu

Foto: RTS

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je za situaciju na KiM ključno pitanje kako će se istraga sukoba u Banjskoj završiti i čija će verzija biti prihvaćena. Ako rezultati naše istrage budu prihvaćeni, imaćemo smirivanje situacije, kaže Drecun. Ističe da Priština pokušava da situaciju iskoristi protiv Beograda i ukazuje na to da sada niko ne govori ni o izborima na Severu, ni o ZSO.

Milovan Drecun je za RTS rekao da će razvoj događaja zavisiti od toga šta pokaže istraga sukoba u Banjskoj, ističući da je ključno pitanje čija će verzija biti prihvaćena, jer istragu sprovode i Beograd i Priština.

“Beograd sprovodi istragu, i to je veoma dobro. Odmah se prionulo istrazi, uhapšen je Milan Radoičić, priveden je. Ta istraga pokazuje već da je naoružanje nabavljeno izvan Srbije, da su to ilegalni kanali, da se radi o švercu naoružanja. Ta istraga ako bude rezultirala i ako rezultati te istrage budu prihvaćeni, ako se pokaže da država Srbije nije umešana u sve to, to će biti veoma dobar korak što se nas tiče”, kaže Drecun.

Međutim, napominje, istragu sprovodi i Priština i u nju su, tvrdi, uključeni i neki američki zvaničnici.

“Rezultat istrage će trasirati dalji put i što se tiče dijaloga u Briselu i što se tiče odnosa političkog Zapada prema Beogradu, odnosno prema državi Srbiji. Ako rezultati te istrage budu prihvaćeni na političkom Zapadu, rezultati naše istrage, onda ćemo imati smirivanje situacije”, kaže Drecun.

Uveren je da će Priština pokušati da celu situaciju iskoristi protiv Beograda i Srpske liste.

“Sada vidite, niko više ne govori o novim izborima na severu Kosova. Vidite da već zvaničnici nepriznate prištinske samouprave govore o tome da je jednostavno Zajednica srpskih opština nepotrebna, da ne treba da se formira, da je ona suvišna, jer njihov tzv. ustav garantuje položaj manjina”, kaže Drecun.

U tom kontekstu kaže i da je Vljosa Osmani u intervjuu za Si-En-En rekla da će u narednim danima predočiti dokaze da je predsednik Vučić navodno naređivao grupi iz Banjske šta treba da rade.

“Oni sada pripremaju dodatnu kampanju, pripremaju fabrikovanje nekakvih navodnih dokaza i to pokazuje da preko Radoičića oni žele da dođu do predsednika Vučića, odnosno do države Srbije, jer su optužili predsednika Vučića, ministra odbrane Vučevića i načelnike Granične policije da su oni zapravo ti koji su odgovorni. A s druge strane, žele da eliminišu političko delovanje Srpske liste i time razbiju političko jedinstvo Srpske liste”, navodi Drecun.

“Pokušaji Kurtija da uspostavi policijsko-vojnu kontrolu na Severu”

Ukazuje na odgovornost političkog Zapada za ponašanje Prištine – kako za teror nad srpskim narodom, tako i za trenutnu krizu. Napominje da pokušaji Kurtija da ovlada severom KiM “i da natera Srbe koji žive na severu da se integrišu u lažnu državu”, pokazuje da on ne poznaje te ljude, njihovu volju i odlučnost da se suprotstave tome.

“On pokušava da uspostavi policijsko-vojnu kontrolu i da završi ovladavanje severom Kosova i sada mu nedostaje samo ulazak tzv. vojske koja se stvara na sever Kosova i za to se priprema. Mislim da mu ovo veoma ide na ruku sada, jer on non-stop pokušava da predstavi Sever kao neko leglo kriminalnih i terorističkih grupa i da mu je za to potrebna i pomoć tih formacija takozvanog KBS-a, kosovskih bezbednosnih snaga”, rekao je Drecun.

Dodaje i da ga je zabrinula nedavna izjava iz Prištine da će uskoro biti nepotrebna saglasnost komandanta Kfora za ulazak tzv. kosovskih bezbednosnih snaga na Sever.

“Ovo mu je idealna prilika da zatraži u narednom periodu ulazak bar specijalne antiterorističke jedinice KBS-a na sever Kosova pod izgovorom sprovođenja nekakvih protivterorističkih mera”, kaže Drecun.

Zapad šalje jasnu poruku

Smatra da je u toku snažna aktivnost Zapada da stalno šalje poruku da su moguće mere protiv Beograda, ako se pokaže povezanost sa dešavanjima u Banjskoj.

Komentarišući ulogu Zapada, Drecun kaže da je Nemačka za to da se, kako kaže, milom ili silom reši status Kosova, dok SAD imaju balansiraniji pristup. Navodi i da su službe Velike Britanije veoma aktivne na ovim prostorima.

“Kako su, recimo, mogli u Prištini doći do informacija da će ova grupa boraviti, recimo, na području sela Banjske i sve to, da pripreme zamku toj grupi. Čini se da je neko već uspeo da obaveštajnim radom dođe do nekih informacija”, rekao je Drecun i podsetio na izjavu britanske poslanice o SPC.

Ističe da je politički cilj isti – da je Kosovo za njih država, te da smatraju da treba da ima kontrolu nad celom teritorijom.

Najvažniji opstanak srpskog naroda

Drecun naglašava da je za rešavanje kosovskog pitanja najvažnije da li srpski narod može da opstane na KiM, kako da se definiše njegov status. O tome se sa Amerikancima, tvrdi, razgovara, dok Nemačku, ističe, to ne zanima.

Napominje da je kriza na severu Kosova i Metohije rezultat toga što Priština ne ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma i za to ne trpi nikakve posledice.

Podseća da je prošlo 10 godina, a da Zajednica srpskih opština nije formirana.

Comments

Pročitaj još