• Početna>
  • Vesti>

Vanredna debata o situaciji na KiM u Evropskom parlamentu, poziv Beogradu i Prištini da se vrate dijalogu

Foto: Evropski parlament, print screen direktnog prenosa

Evropska unija pažljivo prati istragu o događajima u Banjskoj 24. septembra i očekuje od Srbije da u potpunosti sarađuje u tom procesu, poručio je evropski komesar Janez Lenarčič tokom vanredne debate o situaciji na severu Kosova i Metohije u Evropskom parlamentu, javlja RTS, pozivajući se na Tanjug.

Govornici na sednici Evropskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji pozvali su Beograd i Prištinu na uspostavljanje mira i stabilnosti i povratak dijalogu, ali i na povlačenje srpske vojske i privođenje odgovornih za dešavanja u Banjskoj.

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Janez Lenarčič istakao da je važno da se Beograd i Priština uzdrže od svih aktivnosti koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije.

“EU je pozvala obe strane da preduzmu konkretne mere za deeskalaciju koja je potrebnija nego ikada”, rekao je  Lenarčič.

Naglasio je da počinioci napada u Banjskoj moraju da budu privedeni pravdi i da tragičan događaj ne može da bude izgovor za odustajanje od dijaloga Beograda i Prištine.

Lenarčič je rekao da su zabrinjavajući retorika Beograda i način na koji je obeležen Dan žalosti u Srbiji.

Istakao je da je brzo održavanje izbora na severu Kosova i Metohije ključno za smirivanje situacije i pozvao sve strane da se konstruktivno angažuju na tome.

Bilčik: Ne treba nam površno dodeljivanje krivice

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da je stanje na terenu ozbiljno eskaliralo, kao i da u poslednjih deset godina nismo imali takvo nasilje.

“Potrebna je detaljna istraga. Obe strane imaju ogromnu odgovornost da se vrate u dijalog”, rekao je Bilčik i naglasio da je dolaskom Aljbina Kurtija na vlast dijalog počeo da se oteže.

“Moramo otkriti šta se tačno dogodilo i trebaju nam objektivne činjenice. Ne treba nam površno dodeljivanje krivice. Destabilizacija Balkana odgovara Putinovoj Rusiji. Jedino rešenje je povratak za pregovarački sto i dijalog”, zaključio je Bilčik.

Lakapel: Treba sankcionisati Kurtija

Francuski evroposlanik Žan Lik Lakapel okrivio je kosovske vlasti za sukobe na Kosovu i Metohiji.

“Prošlog proleća Kurti se odlučio na provokaciju – da imenuje gradonačelnike u nekoliko opština i tako marginalizuje srpsko stanovništvo na KiM, u kolevci srpskog naroda. Policija je to brutalno sprovela u delo. Pružam punu podršku srpskom narodu. Treba sankcionisati Kurtija”, rekao je Lakapel.

Istakao je da Unija treba da otvori oči pred kosovskim potezima i naglasio da nema smisla da se ta “navodna zemlja” integriše u EU.

Deli: Sada je na vladi u Prištini da napravi sledeći korak

Mađarski evroposlanik Andor Deli rekao je da je stanje krajnje napeto i složeno i da najnoviji tragični događaji pokazuju da se rešenje mora naći što je pre moguće.

“Sve ovo su simptomi većih problema, a to je ZSO. Stvaranje ZSO je veliki problem, postoji od 2013. i Briselskog sporazuma. Postoji čitav niz konvencija koje bi trebalo da garantuju status tih zajednica i poštovanje kopenhaških kriterijuma. Nakon skoro deset godina pregovora, sada je na vladi u Prištini da napravi odlučujući sledeći korak”, rekao je Deli.

Španski državni sekretar Paskal Navaro Rios, koji je kao predsedavajući otvorio raspravu, podsetio je da je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao obe strane na uspostavljanje mira i povratak dijalogu.

Na sednici je bilo i evroposlanika koji su oštro osudili i krivicu prebacili na Srbiju. Najglasniji među njima bili su Tonino Picula iz Hrvatske, Viola fon Kramon iz Nemačke, Ilhan Kjučuk i Angel Džambarski iz Bugarske. Oni su tražili da se Srbija osudi, da se protiv nje uvedu mere ili obustave infrastrukturni projekti.

Comments

Pročitaj još