• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko ministarstvo odbrane odbacilo navode o „zoni kontraterorističke operacije“ na severu Kosova

Foto Radio Mitrovica sever

Odbačeni navodi o “zoni kontraterorističke operacije” na severu Kosova.

Kosovsko ministarstvo odbrane odbacilo je navode u pojedinim Telegram grupama da su kosovske vlasti severni deo Kosova proglasile „zonom kontraterorističke operacije“. U odgovoru za Kontakt plus ističu i da je situacija na severu u potpunosti pod kontrolom Kosovske policije.

„VAŽNO – Ministarstvo odbrane: privremene vlasti u Prištini prostor severno od Ibra proglasile zonom kontraterorističke operacije“ – glasio je naslov poruke koja se širila Telegram grupama, a potom i društvenim mrežama.

U istoj poruci navodilo se i šta ovo „u praksi znači“.

„Prema modelima i procedurama koje primenjuju različite zemlje u svetu, režim kontraterorističke operacije se uvodi na terenu na kome se nalazi jedna ili više naoružanih terorističkih grupa koje je potrebno pronaći i likvidirati (zarobljavanje je moguće, ali uglavnom vrlo retko)“ – tvrdi se u ovoj poruci.

Iznesene su i tvrdnje da u tom slučaju „pravila prilikom upotrebe službenog oružja u zoni PTO (protiv terorističke operacije) znatno pojednostavljena“, odnosno da se „ide se logikom pucaj pa proveravaj“, da će Kosovska policija „uz prisustvo i KBS“ formirati štab gde će se od postojećih snaga obrazovati operativno-poterne grupe koja će imati „najšira moguća ovlašćenja prilikom izvođenja svojih akcija koje će biti uglavnom iznenadnog karaktera“. Iznesene su i tvrdnje da formiranje ove zone podrazumeva pojačanu kontrolu dokumenata, „dobijanje ovlašćenja za upad sa dugim cevima u sve objekte koji se nalaze u zoni PTO, bez obzira na mesto i vreme“; „isključenje telefonskog i internet saobraćaja“; „u cilju izvođenja PTO iseljavanje (pražnjenje) kompletnih naselja i stambenih kvartova – blokada puteva“; „oduzimanje privatnih motornih vozila za potrebe PTO“; „dodatno posedanje infrastrukturinih objekata od kritične važnosti“; „zauzimanje objekata gde se prodaje nafta i naftni derivati, plin i stavljanje njihovih kapaciteta u funkciju PTO“; ali i „totalna izolacija određenog sektora (karantin) gde se izvodi aktivna faza PTO“.

„Ovakve tvrdnje su neistinite i jedina svrha njihovog distribucije je ulivanje straha u srpsku zajednicu sa tendencijom destabilizacije zemlje“ – navodi se u odgovoru kosovskog ministarstva odbrane za Kontakt plus.

„Situacija na severu u potpunosti je pod kontrolom od strane Policije Republike Kosovo“ – poručuju, dodajući da policija brine o bezbednosti lokalnog stanovništva, te i o „njihovom opštem blagostanju dok traje akcija protiv terorističkih i krijumčarskih grupa“.

„Kosovo je demokratska država i prozapadna zemlja; integracija srba za njih znači bolji život, i naravno, svaka tendencija destabilizacije zemlje biće suočena od strane bezbednosnih organa“ – zaključuju.

Istovremeno ponavljaju dosadašnje tvrdnje koje su stizale iz zvanične Prištine.

Za oružani sukob u Banjskoj otpužuju direktno Beograd za koji navode da „nastavlja da živi u zabludi i ne prihvata realnost posle 2008. godine“, te ponavljaju tvrdnje da su naoružana lica iz Banjske obučavana u vojnim bazama Vojske Srbije i na Kopaoniku.

Ističu i da „količina naoružanja“, „video snimci zaplenjenih dronova“ i pronađene „karte vojnog plana“ – „opovrgavaju svaku tvrdnju Srbije da imamo posla sa grupom nezadovoljnih lokalnih Srba, da je to bio pokušaj aneksije nakon kontinuiranih napora da se spreči integracija severnih Srba u državu Kosovo“.

Na kraju navode da „Srbi na Kosovu imaju potrebu da se oslobode upotrebe kao alata Srbije“ i da svaka akcija policije ima za cilj – „zaštitu svih njenih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost“.

Informacija na Telegram grupama širila se u istom danu kada je medijima potvrđeno da su iz Banjske povučene specijalne jedinice i da je na terenu sada interventna jedinica. Tokom našeg današnjeg obilaska uverili smo se da je prisustvo policije i smanjeno. Pripadnici interventne jedinice nalazili su se na ulazu u selo, u centru sela i ispred porte manastira koja je zatvorena drvenim vratima. Dva pripadnika specijalne jedinice u jednom trenutku se jesu nalazila ispred objekta Rajska banja, kojih kasnije nije bilo. Iz Kosovske policije za region sever potvrdili su i da se danas pregleda teren po šumama gde se traži eventualno zaostalo oružje i eksploziv.

Comments

Pročitaj još