• Početna>
  • Vesti>

Izložba slika Zorana Furunovića večeras u Galeriji Doma kulture u Gračanici

Foto: Dom kulture Gračanica

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića, koja će biti otvorena večeras od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

Zoran Furunović je dugogodišnji redovni profesor i dekan Fakulteta umetnosti Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, jedan od najznačanijih i najpriznatijih prištinskih slikara.

“Njegova prva posthumna izložba je nastavak sistematizacije, proučavanja i ukazivanja na čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj stvarajućoj kulturi s kraja 20. i početka 21. veka na Kosovu i Metohiji”, saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

O tome svedoči njegovo slikarstvo, kao i desetine slikara kojima je bio mentor, i u čijem radu se prepoznaju negovi poetički uticaji, koji se mogu definisati i odrednicom prištinska škola.

„Kada je reč o slikarstvu Zorana Furunovića, proces reagovanja na osnovne odrednice vremena išao je tokom što je, razume se, proizašao iz diktusa njegovog unutrašnjeg bića. Tu je reč o izražajnom osećanju bliskosti sa zemljom i njenim slojevima – shvatanje da sopstvene korene valja tražiti u njoj samoj…Konačno u tom dodirivanju sa zemljom postojala je i druga strana: nastajalo je osećanje obespokojavajućeg beskraja, izjednačenost daljine i visine i , što je veoma važno, osećanje o njihovoj surovoj igri sa čovekom bez utočišta bačenim usred beskraja.“ – piše o umetnosti Zorana Furunovića, istoričar umetnosti prof. dr Srđan Marković.

„Zaokupljeno idejom mesta, prostora i zavičaja, stvaralaštvo Zorana Furunovića je umetnost oslobođene individualnosti, avagardna neoekspresionistička ploha sintetizovanih likovnih elemenata, specifičnih hromatskih struktura i crtačkih narativnih tokova. Taj dvodimenzionalni kohabitacioni modul integriše večitu intimističku priču umetnikovog sveta, istraživanje mogućnosti uspostavljanja dijaloga između dobra i zla, i svedočenje o ništavilu na sopstvenoj zemlji, koje je ga okružuje, a koje je nametnulo vreme besmisla i užasa. Nizovi prostornih slojeva odraz su intimne stvaralačke ispovesti prožete ansamblom znakova, akcentovanih ritmičkim prizorima što je odvijaju na granici jave i sna.“ – kaže u predgovoru kataloga ove izložbe Nebojša Jevtić, direktor Galerije umetnosti Priština-Gračanica.

Održavanje izložbe podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština , Opština Gračanica, kao i porodica Zorana Furunovića.

Comments

Pročitaj još