• Početna>
  • Vesti>

Borelj o situaciji na KiM: Jedina platforma za normalizaciju odnosa je dijalog

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj pozvao je na deeskalaciju na severu KiM i povratak dijalogu. Poručio je da počinioci oružanih napada ne smeju biti nekažnjeni i pozvao “Beograd da povuče bezbednosne snage sa administrativne linije”.

“Sa partnerima i saveznicima razgovaramo o trenutnoj situaciji na severu Kosova koja pre svega zahteva deeskalaciju i stabilizaciju bezbednosne situacije”, rekao je Borelj u razgovoru sa novinarima.

Šef evropske diplomatije je ocenio da je prošlonedeljne zaplena oružja i opreme “veoma ozbiljna” i naglasio da je “gomilanje srpske vojske na administrativnoj liniji veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti”.

“Na evropskom kontinentu nema mesta za gomilanje oružja i snaga bezbednosti. Te snage treba da se povuku”, poručio je Borelj.

Visoki predstavnik je istakao da počinioci oružanih sukoba ne mogu biti biti nekažnjeni i da se moraju suočiti sa pravdom.

“Moramo se vratiti situaciji u kojoj strane razgovaraju u okviru dijaloga uz posredovanje EU, koji je jedina platforma za normalizaciju njihovih odnosa”, rekao je Žozep Borelj.

Comments

Pročitaj još