• Početna>
  • Vesti>

Petronijević pročitao Radoičićevo pismo: Nikoga nisam obavestio o ulasku na KiM 24. septembra

Foto: Medija Centar (printprintscreen)

Advokat Milana Radoičića Goran Petronijević, pročitao je pismo svog klijenta na konferenciji za medije u kojem se navodi da o svom dolasku na sever KiM 24. septembra, nije obavestio nikoga, uključujući i Beograd.

Radoičić je u pismu obrazložio da njegov povratak na sever KiM nema veze sa njegovim angažmanom u Srpskoj listi i da zato podnosi ostavku na mesto potpredsednika ove političke opcije. Dodao je i da je lično obavio sve pripreme za ovaj dolazak.

Milan Radoičić je u pismu naveo da je “sa sunarodnicima” 24. septembra, došao na sever KiM sa namerom da ohrabri srpski narod u pružanju otpora Kurtijevom režimu i “ostvari san o slobodi srpskog naroda“.

“Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda ‘ od Kurtija, do njegovih mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu srpskog naroda od okupatora, a ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obavestio nikoga – ni Beograd ni lokalno političko rukovodstvo na KiM, niti sam od njih imao ikakvu pomoć, jer smo imali različite stavove o pružanju otpora” navodi se u pismu koje je pročitao Goran Petronijević.

“U više navrata smo se povlačili bez rezultata jer nam je govoreno da ćemo doprineti deeskalaciji i da će nam pomoći Kfor i međunarodna zajednica. Druga strana to nije shvatila kao našu dobru volju već kao slabost“, naveo je Radoičić.

Smatra da je onda postepeno “okupiran sever KiM hapšenjem i prebijanjem Srba”, a da “metode otpora nisu dale rezultate već ojačavale Kurtijev režim”.

“Srpski narod se proganja sa željom da se KiM očisti i zato smo bili prinuđeni da delujemo i skrenemo pažnju da ovakav Kurtijev teror nećemo trpeti“, piše u pismu.

Tvrdi da je do stradanja policajca došlo slučajno. Stradala su naša trojica drugara, njihova žrtva neće biti zaboravljena, naveo je Radoičić istakavši da “nisu teroristi nego borci za slobodu“.

Naveo je i da njegov povratak na sever KiM nema veze sa njegovim angažmanom u Srpskoj listi i da je zato dao ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste.

“Spreman sam da se odazovem pozivu nadležnih organa“, piše u pismu Milana Radoičića.

Odgovarajući na pitanja novinara, Petronijević je rekao da njegov klijent nije povređen, kao i da ne zna da li je snimak na kojem se on vidi u manastiru Banjska autentičan.

U delu konferencije namenjenom pitanjima novinara, Petronijević je odgovarajući na jedno od njih, izjavio da smatra da nema potrebe da nadležni organi postavljaju pitanja njegovom štićeniku, ali da će se on odzvati tom pozivu ukoliko ga bude.

“Na severu borave specijalne jedinice tzv. kosovske policije koje nelegalno tamo borave, a u skladu sa rezolucijom 1244. A ako je neko nelegalno tamo to su oni kao i neke paravojne formacije. Mislim da na strani Radoičića nema odgovornosti, da li će to smatrati organi Srbije ostaje da se vidi. Oni su došli u svoju zemlju i u svoju kuću”, rekao je Petronijević.

Petronijević je takođe odgovarajući na pitanja novinara rekao da Radoičič nije bio povređen i da mu nikakva medicinska pomoć nije ukazivana na VMA.

Rekao je i da ne zna da li je snimak na kojem se Radoičić vidi u manastiru Banjska autentičan jer ga kako je rekao nije odgledao. .

Comments

Pročitaj još