• Početna>
  • Vesti>

Dr Elek: Tokom pretresa KBC odnet uređaj za video nadzor, pacijenti su uznemireni

Foto: Radio Mitrovica sever

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije, ušli su jutros oko 6h u krug KBC Kosovska Mitrovica sa petnaestak vozila i izvršili pretres bolničke vešernice i kotlarnice, a iz kancelarije šefa obezbeđenja KBC, odnet je uređaj za video-nadzor, potvrdio je v.d. direktora KBC dr Zlatan Elek.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo i zaposleni su imali konstruktivan pristup i bili spremni na saradnju, kako se pacijenti i đaci Srednje medicinske škole koji su se tu zatekli na praksi, ne bi uznemirili.

„ Niko od nas počev od mene kao vršioca dužnosti direktora KBC, preko mog zamenika, upravnice, glavnih sestara, nije bio o tome obavešten. Prilikom upada došlo je do nasilnog razbijanja vrata od vešernice i u kotlarnici. Mi smo stigli tek nakon pola sata“ rekao je Elek na konferenciji za medije.

Rukovodstvo KBC je od pripadnika  EULEKSA koji su bili prisutni sve vreme, zatražio objašnjenje ali oni su kako kažu, bili nemi posmatrači iz vozila i za sve informacije ih upućivali na pripadnike policije.

„Na moje pitanje šta se dešava, jedan određeni broj njih je počeo da priča na engleskom, neki na albanskom. Bilo je tu i civila sa dugim cevima koji su imali policijske prsluke. Čekali smo njihovog komandira petnaest minuta“ kaže Elek.

Kada se pojavio, prema Elekovim rečima, obratio im se na srpskom jeziku i rekao da oni imaju sudski nalog za pretres, ali na pitanje šta traže, nije odgovorio.

„Rekao je da želi da vidi prostoriju u kojoj se nalazi video nadzor ulaza, odnosno kapije koja vodi u KBC. Objasnio sam mu da nije bilo potrebe za nasilnim upadom, da to izaziva zabrinutost kod naših zaposlenih, kod učenika koji dolaze na praksu i kod pacijenata. Bili smo maksimalno konstruktivni. Ponudili smo da otvorimo bilo koju prostoriju u KBC , što su oni odbili i nisu hteli o tome da razgovaraju“ rekao je Elek.

Nakon toga su zahtevali da vide kancelariju šefa obezbeđenja KBC, odakle su odneli uređaj za video nadzor.

Od dokumentacije ostavili su zapisnik na  albanskom jeziku, bez primerka na srpskom, u kome stoji da je urađen pretres i da kako kaže  Elek, ništa nije pronađeno. Zapisnik je potpisao radnik KBC koji se u tom trenutku našao u kotlarnici.

Zapisnik na albanskom jeziku

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije, napustili su bolnički krug oko 7 i 15h, bez ikakvog objašnjenja zašto je pretres izvršen i šta su tražili.

Dodaje  da su radnici koji su u tom momentu stizali na posao kao i oni koji su bili na dežurstvu, vidno uznemireni. Naročito je naglasio da je zabrinjavajuće to što su u tom momentu u bolnici bili i đaci Srednje medicinske škole koji su se tu zatekli na praksi na Internom odeljenju, koje se nalazi neposredno pored kotlarnice.

Podseća da su sve to sa prozora osmatrali i pacijenti a među njima je mnogo onih koji su pretrpeli infarkt miokarda i lekari su sa njima kako bi ih umirili.

U ovom trenutku, u KBC Kosovska Mitrovica na bolničkom lečenju se nalazi oko 300 pacijenata.

Ova zdravstvena ustanova zapošljava oko 1600 ljudi na severu Kosova.

Elek je dodao da su do sada, sanitetska vozila KBC Kosovska Mitrovica zaustavljana 178 puta i pretresana, te da nikada ništa u njima nije pronađeno sem pacijenta koji prevožen do tercijarne zdravstvene ustanove.

Zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Dragiša Milović okarakterisao je ovaj događaj kao „nastavak torture koji srpski narod na Kosovu i Metohiji preživljava.

„Ovaj KBC je jedina multietnička bolnica u gradskoj sredini u kojoj se leče i ostali pacijenti nealbanci , Romi i to je poznato. Mi smo apsolutno otvoreni za sve“ rekao je Milović i dodao da će bolnica nastaviti sa radom, bez obzira na ove otežavajuće okolnosti.

Novinari su imali priliku da vide prostorije koje su jutros pretražene.

Na vešernici je razbijeno staklo na ulaznim vratima, dok su u kotlarnici, prema svedočenju radnika, obijena vrata magacina.

Tokom pretresa kotlarnice, policajci su otvarali šahte, vrata na odžaku, a pregledali su i mazutaru.

Podsetimo, rano jutros na pet lokacija na severu Kosova izvedena je operacija Kosovske policije u vezi sa nedavnim dešavanjima u Banjskoj.

U severnom delu Kosovske Mitrovice akcija je izvedena na dve lokacije – u krugu mitrovačkog KBC-a i u stambenoj zgradi iznad restorana “Grej”.

Iz policije su jutros saopštili da se kontrolni nalozi sprovode u koordinaciji sa Euleksom i Kforom, u prisustvu tužioca Specijalnog tužilaštva.

Comments

Pročitaj još