• Početna>
  • Vesti>

Vučević za RTS: Kfor morao odmah da reaguje, verujem da imamo snage da sačuvamo mir

Foto: RTS, print screen

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže za RTS da nakon sukoba u Banjskoj sledi utvrđivanje šta se sve tačno dogodilo, kao i da mnogi srljaju sa zaključcima. Poručuje da smo očekivali drugačiju reakciju Kfora koji ima bazu nedaleko od tog mesta. Stajali su sa strane i dozvolili da dobro raspoređeni albanski policajci nastave lov na Srbe, ističe Vučević.

Ministar Vučević navodi da tri dana nakon sukoba u Banjskoj znamo da su izgubljeni ljudski životi, da ima ubijenih, ranjenih i uhapšenih.

Ono što nam sledi jeste utvrđivanje tačno svega onoga što se desilo i svih relevantnih činjenica”, kaže Vučević gostujući u Dnevniku RTS-a.

“Vidim da mnogi srljaju u Srbiji sa zaključcima kako i do čega je došlo u nedelju u Banjskoj. Ja moram da napomenem da od 1999. Srbija nema faktičku vlast na Kosovu i Metohiji i time je za nas i naše organe daleko teže da prikupe sve činjenice”, dodaje Vučević.

Poručuje da ovo nije momenat u kojem neko treba da se takmiči u medijskoj atraktivnosti sa izjavima, već da “čuvamo živote Srba na KiM i da čuvamo Srbiju”.

“Ovaj scenario koji smo mogli da vidimo od nedelje pa sve do jučerašnjih sastanaka vodi u onom pravcu da je Srbija pokretač ili sponzor ne znam kakvih terorističkih akata, da su Srbi na KiM kriminalnci i teroristi i da se sprema onaj scenario iz devedesetih godina. Opet je namenjena ta uloga Srbiji da smo loši momci”, rekao je ministar.

Naglašava da najviše brine pozicija Srba na Kosovu i Metohiji, posebno na severu.

“Kurtijev režim je proglasio čitav sever zonom antiterorističke akcije, što im omogućava da mimo svih pravila i procedura rade ono što rade. Nije samo pitanje progon, pucanje, upucavanje, bukvalno ustreljavanje Srba, nego i upadanje po kućama, malteretiranje, masovna hapšenja i nastavak svega onoga što se već mesecima sprovodi nad Srbima”, naglašava Vučević.

Ukazuje da je ključno pitanje ko je dozvolio da kosovska policija sa juga dođe na sever KiM, što je suprotno Briselskom sporazumu.

“Neko je to dozvolio. Neko dozvoljava Aljbinu Kurtiju da gradi baze za specijalne policijske snage, da pojačava prisustvo, da ulaze teško naoružani policajci sa specijalnim vozilima. Neko je dozvolio da se pravi mimikrija od izbora i da neko postane gradonačelnik sa dva ili tri posto glasova, neko je dozvolio da se smeni šef regionalnog centra policije sever, neko je dozvolio da nema sankcija za kršenje Briselskog sporazuma”, navodi Vučević.

“Neko je to dobro pripremao”

Ističe da je Beograd osudio ubistvo albanskog policajca. “Mi ne želimo nikave sukobe i razumemo bol svačije porodice i svakog naroda”, dodaje.

“Ono što se posle toga dešavalo je užas, Srbi su bili proganjani i lovljeni kao zveri po šumama oko Banjske. Vidite da je to neko dobro prepremao, kada vidite snimke koje oni objavljuju sukcesivno”, rekao je Vučević.

Na pitanje ko je to pripremao, kaže da je neko pripremao. “Da li su to samo Albanci ili nisu, to je sada pitanje koje zahteva dalju istragu”, naglašava ministar.

“Kfor mogao da reaguje”

Ukazao je da smo očekivali drugačiju reakciju Kfora.

“Srbija je volela i očekivala je, da ne kažem da smo u dobroj meri razočarani, reakcijom Kfora. Za nas je Kfor morao da bude istovremeno aktiviran, jer on taj prvi koji da reaguje u takvim situacijama i spreči dalje krvoproliće i dalje ljudske žrtve. Da Euleks izađe i ako neko treba da bude procesuiran i ima elemenata krivične odgovornosti i elemenata za istragu – to je moralo biti rađeno uz podršku Euleksa i pre svega uz podršku Kfora koji je morao zaustaviti dalje pucanje”, navodi Vučević.

Dodao je da Kfor nedaleko odatle ima bazu, kao i da su mogli da reaguju.

“Oni su izašli, ali stajali su sa strane i dozvolili da dobro raspoređeni albanski policajci nastave taj lov na Srbe u okolini Banjske”, kaže Vučević.

“Očekujemo da Kfor preuzme daleko aktivniju ulogu”

Na pitanje da li danas verujemo Kforu, Vučević kaže da nije pitanje da li verujemo ili ne verujemo.

“Pitanje je da smo mi uslovljeni da komuniciramo sa Kforom makar i na najnižem tehničkom nivou, ali da razgovaramo sa Kforom koji vidimo kao jedinu legitimnu silu na prostoru pokrajine“, rekao je Vučević.

Govoreći o tome da li komuniciramo sa Kforom, Vučević kaže: “Niže nego ranije, na najnižem tehničkom nivou“.

“Ali ne možemo prekinuti saradnju, zato što bi to bilo opasno po Srbe na Kosovu i Metohiji i bilo bi loše za Srbiju, ali taj nivo je sveden bukvalno na elementarni tehnički nivo. Mi zaista očekujemo da Kfor preuzme tu daleko aktivniju ulogu, a ne da se postavi u ulogu posmatrača na nekom brdu sa strane pa gleda sada dokle će i koliko će albanska policija ubiti Srba ili da li će oni uzvratiti ili šta će se već dešavati“, naveo je Vučević.

Prosto je neverovatno da nije bila jača reakcija, poručuje Vučević.

“Pričamo o posledicama, a ne o uzrocima”

Ukazuje da svi pričamo o posledicama, a ne pričamo o uzrocima.

“Uzroci su kršenje, odnosno neprimenjivanje Briselskog sporazuma, bez bilo kakve sankcije za stranu koja ne primenjuje, a nije primenjivala Priština. Uzroci su da nije formirana Zajednica srpskih opština. Uzroci su da su suspendovani komandiri policije iz srpskog naroda. Uzroci su da kosovska policija ulazi stalno na sever, da grade nove baze, da maltretiraju ljude. Uzroci su da su upucali šest Srba ove godine, od toga jedan dečak od 11 godina. Uzroci su da niko nije odgovoran za to. Uzroci su da je onaj ko je upucao dva dečaka pripadnik kosovskih snaga bezbednosti, pa se brani sa slobode, praktično se proglašava za heroja“, naveo je Vučević.

Dodao je da je nažalost predsednik Aleksandar Vučić bio pravo po ovom pitanju – da bi se ovo moglo desiti i da će se desiti.

“Srbija, njeno državno rukovodstvo, mesecima ukazuje da je situacija takva da može da se deeskalira. Da Srbi ne mogu više da izdrže taj pritisak. Ljudi, tamo je pitanje života i smrti za Srbe“, ističe Vučević.

“Molim građane da razumemo poziciju našeg naroda na KiM”

Govoreći o tome koliko ovo narušava dijalog i poziciju Beograda, Vučević kaže da je danas svakako složenija situacija za nas.

“Ne mali broj predstavnika međunarodne zajednice je krenuo već u nedelju sa tim narativom da su Srbiji teroristi, da je Srbija pokrovitelj terorizma, da treba sankcionisati, kazniti. Bilo je izjava da nas treba bombardovati, da je opet vreme za reakciju kakvu smo imali 1998. i 1999. protiv naše države. Vidite da su oni opet izvadili sve te udžbenike, sve te scenarije koje su pisali devedesetih godina i vrlo brzo ih osvežili samo sa novim datumima i novim imenima, ali što se tiče naroda i države, opet Srbija i srpski narod treba da budu krivi“, naveo je Vučević.

Time je, dodaje, uloga ili pozicija Srbije daleko ozbiljnija.

“Zato molim sve građane Srbije, koliko god mogu, da razumemo poziciju našeg naroda na Kosovo i Metohiji, da razumemo poziciju Srbije, cele Srbije. Da nije ovo vreme ko će da bude luđi i bezobrazniji na nekoj društvenoj mreži. Pitanje je pre svega da se saosećamo sa bolom porodica, ljudi koji su izgubili živote i da sačuvamo državu”, poručio je Vučević.

“Verujem da imamo snage da sačuvamo mir”

Ministar kaže da veruje da Srbi i na Kosovu i Metohiju veruju svojoj državi, a njihova država je Srbija.

“Verujem da imamo snage da sačuvamo mir, jer je to naš nacionalni interes. Verujem da ćemo sačuvati Srbe na Kosovu i Metohiji. Mnogo smo Srba izgubili u istoriji za slobodu Kosova i Metohije i za slobodu Srbije. Ovo su nove žrtve u tom nizu junaka ili stradalnika, kako god ih ko doživljava za slobodu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je ministar.

Naglasio je da su vrlo teška vremena pred nama.

“Zato je potrebno da maksimalno budemo smireni, ne slabi i kukavni nego racionalni i da dobro znamo šta radimo, da sačuvamo državu i da sačuvamo narod na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Vučević.

Comments

Pročitaj još