• Početna>
  • Vesti>

Brnabić:Nikako da dođemo do toga da PR bude primorana da poštuje sporazum

Foto: Tanjug

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se već 10 godina govori o tome kako treba da se poštuje Briselski sporazum, a nikako, kako je primetila, da se dođe do toga da Priština bude primorana da ga poštuje, jer do sada nije primenila ništa.

Ona je odgovarajući na pitanje povodom govora predsednika Aleksandra Vučića na Generalnoj skupstini UN i da li očekuje da će se nešto promeniti, pre svega u zapadnim zemljama koje bi mogle da izvrše pritisak na Aljbina Kurtija da poštuje Briselski sporazum, rekla da bi bilo suviše idealistički očekivati da će velike sile promeniti ponašanje. Brnabić je rekla da je dobro da oni znaju, kao što je dobro da i Srbija zna da je teritorijalni integritet princip broj jedan međunarodnog prava, ali i da nas, kako je rekla, “ne prave ludima”.

“Što se tiče Brisleskog sporazuma mi ni ne čujemo poslednjih 10 godina ništa drugo osim toga da je neophodno primeniti Briselski sporazum, nego nikako da dođemo do toga da zaista Priština bude primorana da primeni taj sporazum”, rekla je Brnabić.

Brnabić je kazala da za Kurtija, nakon poslednjih poteza Prištine i dodatnog maltretiranja Srba, dijalog više i ne postoji i da je on odlučio da ide svojim putem, i da taj put bude, kako je sam rekao, put tokom koga će “Srbi na KiM patiti i platiti”.

 “Nismo čuli od međunarodne zajednice osudu. To su direktne pretnje praćene akcijama u kojima Srbi pate i plaćaju samo zato što su Srbi”, rekla je Brnabić.

Izrazila je nadu da će međunarodna zajednica ipak reagovati jer svakim danom nereagovanja to dozvoljava.

Comments

Pročitaj još