• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Uhapšenima obezbeđeni advokati, obavestićemo o svemu međunarodne predstavnike

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju reagovala je na današnje privođenje dvojice Srba u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, ocenjujući da se radi o ostvarivanju pretnji koje je u Briselu izrekao kosovski premijer Aljbin Kurti da će Srbi “da pate i da plate”.

“U cilju izazivanja novih tenzija i krize na terenu, jutros je na severu Kosova i Metohije uhapšeno dvoje Srba, očigledno kao deo pretnji antisrpskog režima iz Prištine da će Srbi da pate i plate. Jasno je da je po sredi novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste svoja vekovna ognjišta” navedeno je u saopštenju.

Iz Kosovske policije je potvrđeno da se uhapšeni nalaze u Prištini, međutim u saopštenju Kancelarije se ističe da porodice još uvek nemaju informacije o tome gde se nalaze njihovi srodnici.

“Oni su odvedeni u nepoznatom pravcu, južno od Ibra, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbedila advokate uhapšenim Srbima koji pokušavaju da utvrde gde se oni nalaze, jer ni porodice nemaju podrobnije informacije o svojim najmilijima”.

Iz Kancelarije saopštavaju da je najpre u Kosovskoj Mitrovici uhapšen I. E., domaćin i otac koji je u teškom zdravstvenom stanju, a potom u Zvečanu D.M, bivši policajac. Dodaju da su obojica raseljena lica.

“Sve ovo govori u prilog tome da trenutak njihovog privođenja i novog zastrašivanja i progona Srba nije slučajno izabran baš na dan kada se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić braniti interese Srbije i čitavoj međunarodnoj zajednici predočiti važnost poštovanja međunarodnog prava i normi, ali i ugroženih prava Srba na Kosovu i Metohiji” stoji u tekstu saopštenja.

O ovim hapšenjima, kao i o prethodnim incidentima, Kancelarija će obavestiti međunarodne predstavnike i misije koji deluju na prostoru KiM, jer, kako se zaključuje u saopštenju, “sve što Priština svakodnevno radi i čini jeste u cilju izazivanja novih tenzija i problema na terenu, zbog čega ne preza od brojnih eskalatornih poteza kojima direktno preti da uruši mir na ovim prostorima”.

Istim povodom, danas se oglasila i Srpska lista, ističuči da su ova lica uhapšena “na prevaru”, dovodeći u vezu ova hapšenja sa odbijanjem kosovskog premijera Aljbina Kurtija da sarađuje u okviru briselskog dijaloga.

Comments

Pročitaj još