• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorom Turske Aksojem: Brutalne pretnje Kurtija srpskom narodu i Srpskoj listi nagoveštavaju da on neće stati sa napadima

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Republici Srbiji Hamijem Aksojem, koga je upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na razgovore održane 14. septembra u Briselu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Da Priština ništa ne preduzima u pravcu deeskalacije, vidljivo je pre svega na terenu, gde svakodnevno dolazi do novih ekcesa i zaoštravanja, ali je to bilo jasno i u Briselu, gde je Kurti pokazao da ne želi ni razgovor, ni dogovor” istakao je Petković.

Beograd je, kako je naglasio Petković, i ovog puta insistirao na doslednom poštovanju do sada postignutih dogovora u dijalogu sa Prištinom uz posredovanje EU, pre svega na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je, kako se navodi, prištinska delegacija odbila, stavivši svima do znanja da Prištinu ne interesuju pregovori, dijalog i kompromis.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izrazio je zabrinutost zbog situacije na terenu, jer, kako stoji u saopštenju, svakodnevne, brutalne pretnje Kurtija srpskom narodu i Srpskoj listi nagoveštavaju da on neće stati sa napadima na srpski narod, a provokacije i napadi nisu u funkciji regionalne stabilnosti.

Petković je jasno istakao posvećenost državnog vrha Srbije kompromisnom sveobuhvatnom rešavanju kosmetskog pitanja, isključivo mirnim putem.

Beograd je, prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti u pokrajini i na Zapadnom Balkanu i zato je, dodaje se, važno odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima sprečiti destabilizaciju regiona i nove konfrontacije.

Comments

Pročitaj još