• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Lajčak i Vučić koordinisani, sprovesti ceo sporazum

Foto: Kim/Bojan Ćirković

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da sastanak u Briselu nije imao rezultate, jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić uslovljava da se osnuje Zajednica srpskih opština pre primene Briselskog i Ohridskog sporazuma, kao i da su Lajčak i Vučić bili koordinisani u odbijanju njegovog plana.

„Na drugom sastanku, onom primarnom sastanku uz učešće predsednika Srbije, našao sam se pred jednim scenariom koji je gospodin Lajčak inscenirao ranije, pošto je predstavio predsedniku Srbije jedan plan koji je eksponovan od Republike Kosovo, a koji je prvi dokument koji predstavljam na jednom sastanku visokog nivoa. Predsednik Srbije i Miroslav Lajčak su reagovali sa istim mišljenjem i istim koordinisam zapostavljanjem. Oni su rekli da je ovaj plan nerealan i da je jedini put napred sprovođenje statuta za Asocijaciju opština“, vaeo je Aljbin Kurti na konferenciji za medije u Prištini.

Kosovski premijer je upitao koja tačka njegovog predloga nije sadržana u Osnovnom sporazumu iz Brisela.

„Nisam dobio nijedan sporazum, zato što svaka tačka predloženog sekvestiranja je izlazio eksplicitno iz slova svakog člana Osnovnog sporazuma, nisam ništa izmislio. Sve što je napisano u mom predlogu bilo je usvojeno od strane svih nas 18. marta ove godine sa sastankom koji je rezultirao sa sporazumom u Ohridu“, dodao je on.

Kurti je ponovio da je pitao da li je Srbija napravila neki predlog, na šta je, prema njegovim navodima, Lajčak odgovorio da je Srbija donela svoj predlog.

„Ja sam insistirao da vidim taj dokument, moj predlog ste imali pred sobom. Dokument Srbije mi nije dat i posle mnogih insistiranja, nakon završetka bilateralnog sastanka, donet mi je jedan dokument za koji mi je rečeno da je predlog Srbije i sastanak je tu završen“, saopštio je on.

Nakon toga je, kako kaže premijer Kosova, Vučić je izašao na konferenciju za štampu i rekao da će Kurti biti kritikovan zbog odbijanja predloga Miroslava Lajčaka.

„Vučićevu izjavu sam slušao od reči do reči i shvatio sam iz sadržaja tog dokumenta koji imate i vi, ovde, da je jedna takva pretenzija Lajčaka bila u najboljem slučaju neistina. Taj dokument bio je, u najboljem slučaju, predat u vreme pregovora pre Ohrida, čak i pre Osnovnog sporazuma“, naveo je on.

Kurti je istakao da Srbija nije donela nijedan predlog.

„Nedonošenje takvog predloga, posrednik Lajčak je sakrio da bi amnestirao stav o kome je Vučić govorio svake nedelje nakon 18. marta. Imate u vidu i konferenciju od 24. aprila kada je govorio da sporazum priznaje samo u konceptu, ne u sadržaju i da o njegovom sprovođenju razmišlja samo u nekim ograničenjima. Shvatio sam da je taj dokument Srbije, koji je govorio o nastojanju da se izbegne Osnovni sporazum, prvo sprovođenje Asocijacije, pa zatim diskusija o planu koji je predložila EU“, zaključio je Kurti.

Lajčak i Vučić su, dodaje Kurti, bilu koordinisani da učine nemogućim sprovođenje Osnovnog sporazuma u potpunosti.

„Hteli su da ožive jedan scenario gde se samo polovina sporazuma sprovodi, a druga polovina, ona koja čini najcivilizovaniji predlog doborsusedskih odnosa, nezastupanje druge strane u međunarodnim odnosima, da se to nikada ne sprovede. Odbijanje sa moje strane je jedan sasvim logičan potez, a zatim je pokazatelj jedne političke odgovornosti prema Republici koju zastupam, a takođe i poštovanje prema vrednostima EU“, kazao je on.

Ako se sprovede samo jedan deo sporazuma, prema mišljenju premijera Kosova, takav sporazum „treba ubiti“.

„Ja nisam za takav scenario. U Lajčakovom planu se sprovodi upravo ono što je tražila Srbija u svom dokumentu“.

Kurti je upitao kako se može 14. septembra predstaviti dokument na kome piše da je od 19. jula ove godine.

„To je datum kada je održan jedan sastanak između pregovarača Bisljimija i Petkovića u Briselu. Takav Lajčakov dokument je odbijen već tog datuma od strane glavnog pregovarača Kosova“, dodao je on.

Kurti je zaključio svoje obraćanje navodima da se mora sprovesti ceo Osnovni sporazum, a ne samo onaj njegov deo koji Srbija traži.

Svedočiće ako ga sud pozove

Advokat Dejan A. Vasić je na pisarnici Vlade Kosova zaveo dve molbe u kojima je tražio svedočenje Aljbina Kurtija u istrazi koja se vodi protiv Dragiše Milenkovića iz Gračanice pod sumnjom da je izvršio krivično delo ratnog zločina. Na novinarsko pitanje hoće li se odazvati ovom pozivu, kosovski premijer je odgovorio:

“Ja sam bio mnogo puta po zatvorima i sudovima, nije da imam nekakvu nostalgiju da idem opet. Ako me sud bude pozvao, ja ću se odazvati i otići ću u tom svojstvu u kojem mi sud kaže da treba”, kratko je kazao Kurti.

Comments

Pročitaj još