• Početna>
  • Vesti>

Ketrin Ešton: Formiranje ZSO bi omogućilo dijalog sa Srbima na severu

Bivša visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton rekla je da je ideja o Zajednici srpskih opština nastala kao pokušaj da se reši specifičan problem koji je postojao na severu Kosova, prenosi Gazeta ekspres. Ešton je istakla da je ideja bila da se obezbedi dobar odnos između vlade u Prištini i Srba koji žive na severu.

Jedan od problema je bio kako obezbediti čvrst odnos između prištinske vlade i ljudi koji žive na severu, posebno Srba, i Zajednica proizlazi iz ideje da se ta situacija popravi i da se to uradi u skladu sa pravom EU, navela je Ešton.

Dodala je da Vlada Kosova treba da radi na formiranju ZSO, jer bi to omogućilo dijalog sa Srbima na severu i olakšalo pregovore u Briselu.

Nije dobro što se sve to dugo rešava i pozivam obe strane da što pre započnu dijalog o tome, rekla je Ešton.

Komentarišući izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Albina Kurtija da je „prošlo vreme Eštonove, Tačija i Dačića, ona je kazala da je to tačno, ali da je nasleđe ostalo.

Prema njenim rečima, zalaganje predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka za rešavanje situacije je veliko.

Ima mnogo stvari koje možete da uradite u životu, ali on je izabrao da bude ta osoba, iako je znao da to neće biti lako. Mislim da je fantastično što je on spreman da troši svoje vreme i energiju da pomogne ljudima Kosova i Srbije da reše međusobne probleme, ocenila je Ešton.

Comments

Pročitaj još