• Početna>
  • Vesti>

Dr Novaković: Evidentiran stomačni “rota” virus, lako se prenosi, potrebno pooštriti mere higijene

Foto Radio Mitrovica sever

Na teritoriji kosovskomitrovačkog okruga povećan je ovih dana broj pacijenata koji imaju stomačne tegobe a u Zavodu za javno zdravlje i na dečijem odeljenju  Kliničko bolničkog centra evidentirani su slučajevi „rota“ virusa. S obzirom da ima i negativnih na ovaj virus a imaju slične simptome, u cirkulaciji su verovatno i „adeno“ i ostale virusne infekcije, potvrdila je za Radio Kosovska Mitrovica epidemiolog Dr Desanka Novaković.

„Poslednje vreme se povećao broj pacijenata koji se javljaju sa stomačnim tegobama a naročito dece. Dokazano je da je u cirkulaciji „rota“ virus, mada svi oboleli sa istim tegobama nisu pozitivni, tako da se smatra da su prisutni i drugi virusi.

„Rota“ virus najčešće srećemo kod male dece i beba, ali mogu oboleti i deca predškolskog uzrasta. Mogu da obole i starija deca i odrasli, ali ređe. Osnovni simptomi su povraćanje i dijareja, može se javiti i povišena temperatura, mučnina i bol u stomaku. To su simptomi koji dominiraju i ovo je jako zarazan virus. Inkubacija traje oko 48 sati, a pacijenti boluju između tri i osam dana.

Izvor zaraze je oboleo čovek ili asimptomatski vironoša (osoba koja nema nikakve simptome, poseduje virus i može da ga prenese). Rota virus se oslobađa fekalijama, u velikim količinama može dosta da kontaminira okolinu. Osnovni mehanizam prenošenja je fekalno-oralni put, a može da se prenese i putem vode, hrane i kontaminiranih predmeta. S obzirom da je lako prenosiv mogu se javiti i epidemije u vrtiću. Iako je crevno oboljenje, postoji mogućnost i respiratornog prenošenja, tako da nisu retke čitave epidemije u kolektivima (vrtići i škole). Mi za sada takve podatke još uvek nemamo.

U razgovoru sa pedijatrima došli smo do saznanja da se povećao broj dece sa stomačnim tegobama, koja su zatražila lekarsku pomoć, ali da se ta deca leče uglavnom u kućnim uslovima izuzev dvoje ili troje, koja su hospitalizovana“, objasnila je detaljno Dr Novaković.

Dr Novaković je rekla da nema mesta panici, da je ova situacija karakteristična za ovaj period godine i za tu uzrasnu grupu i da je lečenje uglavnom simptomatsko.

„Važno je da ne dođe do dehidratacije, deca moraju da se rehidriraju, da uzimaju veće količine tečnosti bilo peroralno (da piju), a ukoliko ne mogu onda infuziono. Deca a naročito bebe su sklone dehidrataciji, što može dovesti do poremećaja odnosno elektrolitnog disbalansa” navela je.

Uputila je savet roditeljima i rekla da za sve dijareje (prolive) koji traju duže od 24 sata, a uz to deca  i povraćaju i imaju temperaturu, malaksala su, razdražljiva, te zbog jako lakog prenošenja, potrebno je odmah da se jave lekaru kako bi se počelo sa blagovremenim lečenjem.

„Savetujem u ovoj situaciji pooštrene mere lične higijene zbog fekalno-oralnog načina prenošenja virusa. Obolele izolovati i redovno održavati ličnu higijenu i higijenu prostorija. Takođe je potrebno sterilisati pribor za jelo ali i redovno provetravati prostorije” zaključila je dr Novaković.

Comments

Pročitaj još