Vučić: Izbori najkasnije 4. marta

Foto: RTS

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da dovoljno dobro znamo da nismo veliki, ali da istovremeno nećemo dozvoliti nikome da nas unižava, kao i da nećemo dozvoliti nestanak našeg naroda. Pred nama je novi period u kojem moramo da budemo još snažniji, čvršći, jedinstveni po ključnim pitanjima, istakao je Vučić. Povodom akcije države da se građanima ponudi jeftinija roba sa oznakom “Bolja cena”, pokazao je 16 novih proizvoda koji će biti na popustu. Najavio je da će raspisati izbore do 31. decembra za 4. mart ili nedelju dana ranije.

Aleksandar Vučić je rekao za TV Pink da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji je obeležen u petak, govori o nečemu što je sveto za jednu naciju, o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i obavezuje nas šta ćemo ostaviti našim potomcima.

“Ponosan sam na taj praznik i poruke koje smo poslali“, istakao je Vučić.

To, napominje, nisu bile poruke mržnje, već poruke čvrstine i odlučnosti da opstanemo na svojim ognjištima, i poruke da dovoljno dobro znamo da nismo veliki, ali da istovremeno nećemo dozvoliti nikome da nas unižava, i da nećemo dozvoliti nestanak našeg naroda.

“Pred nama je novi period u kome moramo da budemo još snažniji, čvršći, jedinstveni po ključnim pitanjima. To ne znači jednoumlje. U Srbiji jedino imate blokiranje auto-puteva“, rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je “strašno važno” da dobro pogledamo u budućnost i da ne gledamo šta će biti za tri ili pet godina, već za 20 godina.

“Sve zavisi od volje naroda i odgovornosti rukovodstva“, napominje Vučić.

Srbija je danas pretekla Severnu Makedoniju, Albaniju i BiH po prosečnim platama, a javni dug na 50 odsto u odnosu na BDP, kaže predsednik.

Novi proizvodi sa oznakom “Bolja cena”

Povodom akcije države da se građanima ponudi jeftinija roba sa oznakom “Bolja cena”, pokazao je nove proizvode koji će biti na popustu.

Domaća marmelada će, naveo je, pojeftiniti sa 290 na 199 dinara, eskstra džem od jagoda će koštati 229 dinara, suncokretovo ulje će pojeftiniti sa 160 na 144 dinara.

Brašno tip-500 pojeftiniće sa 79 na manje od 50 dinara, keks sa 180 dinara na 118 dinara, namaz sirko sa 217 na 159 dinara, pasulj gradištanac sa 349 na 259 dinara, smrznuti grašak sa 180 na 139 dinara, a kupus sa 99,99 na 69 dinara.

Cena dijetalnog margarina će pasti sa 102 na 79 dinara, kiselog mleka sa 85 na 64 dinara, viršli sa 109 na 79 dinara, jetrene paštete sa 75 na 49 dinara, luka sa 99 na 79 dinara, sapuna sa 70 na 49 dinara i paste za zube sa 150 na 99 dinara.

“Ja na listi u ovom trenuku imam 37 proizvoda“, naveo je Vučić.

 U decembru prosečna plata 840 evra

Vučić je rekao da su u septembru povećane plate za 214.000 ljudi za 5,5 odsto – prosvetnim radnicima, medicinskim sestrama i negovateljicama.

“Njih čeka još 10 ili 11, možda i 11,5 odsto od 1. januara. Kumulativno je to preko 16 odsto. To je mnogo više od prosečne godišnje inflacije koja u zavisnosti od meseca iznosi oko 11 odsto ili 12 odsto, svakako ne preko toga”, rekao je Vučić.

Penzionerima će biti povećane penzije od 1. oktobra za 5,5 odsto, a potom za 14,8 odsto, što je kumulativno preko 21 odsto od 1. januara, precizirao je Vučić.

“Mi očekujemo da ovu godinu završimo sa prosečnom platom u decembru od 840 evra, sa povećanim minimalcem od januara na 402 evra. Minimalac je bio samo 150 evra pre 10 godina. Očekujemo da sledeće godine prosečna plata u Srbiji u decembru bude 960 evra. Mi ćemo se samo za godinu i tri meseca približiti prosečnoj plati u Srbiji od gotovo 1.000 evra”, istakao je Vučić.

Prosečna penzija će, kaže, biti negde oko 390 možda i 400 evra.

“Izbori najkasnije 4. marta”

“Izbora će biti, ja sam spreman da izađem opoziciji u susret i da u skladu sa onim što su oni tražili budu raspisani do kraja ove, a održani marta iduće godine”, rekao je Vučić i dodao da je protiv povećanja cenzusa.

Napominje da će izbore raspisati do 31. decembra za 4. mart. “Mislim da je to 60 dana ili ako ne, onda za nedelju ranije, nije problem”, rekao je Vučić.

Kaže da će svakako odgovoriti na zahtev opozicionih stranaka koje su tražile raspisivanje vanrednih izbora. “Odgovoriću im za to, biće svakako, ja sam spreman i mogu to odmah da kažem – da sam spreman da u skladu sa onim što su napisali održimo izbore, dakle do marta”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li to znači da će izbori onda biti pred njegov rođendan – 5. mart, Vučić je rekao da tako ispada, po onome što su napisali oni koji traže vanredne izbore.

Comments

Pročitaj još