• Početna>
  • Vesti>

Vučić posle trilateralnog sastanka u Briselu: Razgovori neuspešno završeni

Predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastali se u Briselu u okviru nove runde dijaloga sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Razgovori neuspešno završeni, rekao Vučić.

Vučić: Razgovori neuspešno završeni

Imali smo razgovore i mislim da su neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa, rekao je predsednik Vučić novinarima u Briselu.

“Srbija je prihvatila kompromisan predlog EU, ali Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan”, rekao je Vučić.

“Kompromis je podrazumevao da se prvo utvrdi da li je proces oko ZSO kredbilan pa da posle vidimo koje su naše obaveze. Druga strana to nije prihvatila”, naveo je Vučić.

Naglasio je da je sada pedeset puta više incidenata na KiM nego pod bilo kojom prethodnom administracijom u Prištini.

“Pokrenuli smo pitanje ilegalne eksproprijacije, iseljavanja Srba iz insitiucija sa svojih radnik mesta, Kurti će morati da odgovori na pitanje eksproprijacije a za iseljavanje ne verujem”, dodao je Vučić.

Kako je rekao, očigledno da nije lako vreme pred nama. “Srbija se trudila i bila veoma konstruktivan, ozbiljan i odgovoran partner međunarodnoj zajednici. Videćemo kako će stvari teći ubuduće”, rekao je Vučić novinarima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući kompromisni predlog EU na današnjem dijalogu u Briselu, rekao da je on podrazumevao da se najpre razgovara o Zajednici srpskih opština. “To znači da najpre razgovaramo o ZSO, da vidimo ima li tog kredibilnog procesa ili nema, ukoliko bismo ustanovili da je taj proces kredibilan i da idemo ka formiranju ZSO, paralaleno sa tim bismo mi krenuli da radimo na onome što su naše obaveze, međutim, druga strana to nije prihvatila”, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je dodao da su na sastanku razgovarali i o situaciji na severu KiM, te da je ukazao na to koliko u svakom procesu uspostavljanja racionalnih odnosa smeta i ometa svakodnevno šikaniranje i hapšenje i držanje u pritvoru Srba.

“Pokrenuo sam i pitanje eksproprijacije, ilegalne eksproprijacije, pokrenuli smo pitanje iseljavanja Srba iz njihovih institucija i sa mesta gde rade. Ne verujem da je tu postignut bilo kakav napredak osim što verujem da će na tzv. beli papir koji je dobijen od EU Aljbin Kurti morati da odgovori vezano za eksproprijaciju što, a što se izbacivanja Srba tiče, ne verujem”, rekao je Vučić i dodao:

“Razgovarali smo i o jednoj i drugoj stvari, ovo je rezultat”.

“Ostavke su najbolje rešenje za izbore novih gradonačelnika”

Vučić je rekao da je, kada je reč o izborima za gradonačelnike na severu KiM, najbolje rešenjeda se ide na ostavke.

“Dobio je odgovor i (Gabrijel) Eskobar sa kojim sam ja razgovarao kasno sinoć, da je najbolje rešenje da se ide na ostavke, zato što ceo program, peticije i svega drugog – da li vi znate koliko bi to bilo da se samo ide kroz to. Znate li kakva je procedura? Namerno izmišljena i svi to znaju i ovde, da je to namerno napravljeno da bi se izbegao suštinski izborni proces “, rekao je predsednik.

Objasnio jedaje u slučaju peticija potrebno 118 dana da bi se došlo do trenutka raspisivanja izbora i da je neko namerno to sve napravio.

“Kurti kaže da mu ne pada na pamet da se odrekne ne znam čega nego svoje dvojice gradonačelnika. Kao što znate u Zubinom Potoku i Zvečanu su pretpostavljam iz Tačijeve partije gradonačelnici, a ovamo su u Leposaviću i Mitrovici lažni gradonačelnici iz Kurtijeve partije. To je jedan pristup koji ne razumem, ali sam ja rekao da sam spreman da razgovaram sa Srbima u svakom trenutku i da vidim kako mi možemo da doprinesemo i po tom pitanju deeskalacije situacije”, kaže Vučić.

Dodao je da ipak to nije bilo na dnevnom redu, već druge stvari.

“Da li smo diskutovali o ovome, jesmo diskutovali, o svemu smo diskutovali, ali bio je Evropski predlog na dnevnom redu i ovo je rezultat koji sam vam već rekao”, rekao je Vučić.

“Uvek ćemo morati da razgovaramo, ne verujem da je ovo kraj sveta”

Odgovarajući na pitanje šta je naredni korak, Vučić je rekao da će uvek morati da se razgovara i da ne veruje u to da je ovo “kraj sveta”.

“Siguran sam da će se čuti odgovor ko je zaslužan, ko je odgovoran, to je jednostavno nešto što mora da se dogodi. Ono što je za nas važno, to je da sam siguran da mi moramo da nastavimo da razgovaramo”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je EU pominjala neke mere, Vučić je odgovorio da on nije Aljbin Kurti koji, kako je rekao, govori o tome da je potrebno da “upotrebite bič protiv Srbije”.

“Ja neću to da radim, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na KiM niti bilo kome drugom, ja to ne radim, to nije moj princip delovanja, to nije moj životni princip. Ćutim i kad neko ode u zatvor, jer ne napadaš onog ko ne može da se brani. Što bih ja to radio, pitajte EU”, rekao je Vučić.

“Još zabrinutiji sam za Srbe na KiM, sve srpske opštine će biti deo ZSO”

Predsednik je rekao da su u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici po naređenju Aljbina Kurtija lažni odbornici doneli odluku da pristupe albanskoj asocijaciji opština, ali da je reč o “cirkuskoj predstavi”.

“Dve od četiri opštine na severu kao što ste videli danas su se priključile albanskim opštinama i ja sam se na to nasmejao i rekao da je to cirkuska predstava i to pred albanskim novinarima. Te će opštine kao i druge dve kao i ostalih šest biti deo Zajednice srpskih opština”, rekao je Vučić

Dodao je da su u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici po naređenju Aljbina Kurtija lažni odbornici doneli odluku da pristupe albanskoj asocijaciji opština.

Na pitanje da li je na sastanku bilo reči o povlačenju kosovskih specijalnih snaga sa severa KiM, predsednik je rekao da je on govorio o tome i dodao da za pet sati razgovora nije bilo vremena da se razgovara o svemu.

“Ja sam predstavio sve što se dešavalo od 3. juna. Nisam ovde zato što mi je to potrebno za izbornu kampanju. Pre svega sam zabrinut i pomalo sam zadovoljan što je Srbija pokazala konstruktivnost i želju da pristupa kompromisnim rešenjima”, rekao je Vučić.

Istakao je da je posle današnjeg sastanka još zabrinutiji za poziciju Srba na KiM, kao i da očekuje reakciju EU.

“Ovo nas vodi u veće probleme, Kurti ne prihvata ZSO“

Vučić je naglasio da Kurti ne želi da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština već postavlja neke uslove.

“Evropski predlog u stvari jeste da idemo u paralelnom smislu i oni znaju da prvo mora da ide Asocijacija srpskih opština ili Srpska zajednica, kako je mi nazivamo. Kada pitate Kurtija hoćeš li, samo mi potvrdi, hoćeš li da formiraš, da prihvatiš formiranje ZSO, vi nikada ne dobijete pozitivan odgovor”, kaže Vučić.

Precizira da je Kurtijev odgovor potvrdan, uz uslov da ne važi 21 od 22 tačke. koje je tzv. kosovski ustavni sud odbacio, kao i to da nema izvršnih ovlašćenja kao što je napisala bivša visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

“I hoću, treća tačka, je ako to bude u skladu sa uvodnim tekstom koji su pisali specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Zamislite, nama izvor prava postaje nešto što čak nije intervju nego nešto što su pisali u nekim novinama Eskobar i Šole”, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je to sve u redu, ali da sve što oni govore postoji u dokumentima potpisano 2013. i 2015. godine.

“To mora da bude ZSO, onda nije šta vi volite ili ne volite, već ono što ste prihvatili i ono što ste potpisali. EU je čak rekla OK, ali hajde da napravimo kompromis, ja sam rekao nije problem možemo da razgovaramo možemo da vidimo sve i kad smo došli do toga Kurti je to odbio. Ja znam da ovo nas samo vodi u veće probleme, neko bi rekao da bi trebalo da budem radostan, ja nisam radostan”, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da će i EU izaći sa još jasnijim stavom nego što je on to učinio, ali i da se uvek trudi da bude korektan i da to ne zloupotrebljava, kako čine neki mediji.

“Tako da ja računam da je mir u najboljem i najvećem interesu i Srba i Albanaca i verujem da je to nešto sa čime ne treba niko od nas da se igra. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da pronađemo neka rešenja, jer ovako idemo ne samo u ćorsokak, već i u nešto što je nepoznato, a kada idete u nešto nepoznato, onda nažalost nikada niste sigurni gde će da završi”, rekao je Vučić.

Ponovio je da najveći interes jednog i drugog naroda treba da bude očuvanje mira.

Comments

Pročitaj još