• Početna>
  • Vesti>

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, Vučić i Kurti u Briselu

Foto: Tanjug

U Briselu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou. Beograd će predstavljati predsednik Srbije Aleksandar Vučić kom će sagovornik u ime Prištine, biti kosovski premijer Aljbin Kurti. Domaćin susreta biće šef dipomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počeće u 9 časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa dvojicom lidera, nakon čega će uslediti zajednički, trilateralni razgovor, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Na sastanku će, dodaje se, biti reči o primeni Sporazuma na putu normalizacije, kao i o drugim aktuelnim pitanjima.

Na poslednjem sastanku u Briselu, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nisu seli za isti sto. Predsednik Srbije rekao je da je predstavio izveštaj o povredama uhapšenih Srba koji ni za šta nisu krivi.

Ključna tema razgovora za Beograd i sada će biti osiguravanje mira za Srbe na Kosmetu.

Uoči nastavka dijaloga. Vučić je rekao da je o novim napadima na Srbe na KiM već razgovarao sa Lajčakom. “Sve što mogu da kažem je da sam već razgovarao sa Miroslavom Lajčakom i ukazao na taj problem. Nastaviću to da radim”, poručio je Vučić.

Sa druge strane, Kurti kaže da je telefonom razgovarao sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom o, kako je naveo, potrebi da se osigura nesmetana i brza implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa.

Eskobar je istakao da ga Kurti nije uverio da je posvećen normalizaciji, ocenivši da bi ostavke albanskih gradonačelnika opština na severu bile brži put do izbora.

Comments

Pročitaj još