• Početna>
  • Vesti>

Svedok nije video Duška Arsića da je proterivao i raseljevao Albance na području Prištine

Foto: RTS

Ispitivanjem svedoka, u Prištini je nastavljeno suđenje protiv Duška Arsića, koga tužilaštvo tereti da je navodno počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva tokom 1999. godine.

Svedok tužilaštva na današnjem ročištu Arsim Krasnići izjavio je da nikada nije čuo niti video Duška Arsića da je bila šta izvršio, da o njemu ni ranije ništa nije čuo, ni pre, ni posle sukoba.

“Nema sumnje da Duško Arsić nije učinio delo koje mu se stavlja na teret”, rekla je njegova advokatica Jovana Filipović nakon ročišta, dodajući da je time potvrđeno da Arsić nije učestvovao u bilo kakvim drugim dešavanjima na području grada Prištine koja mu se stavljaju na teret.

Početkom novembra prošle godine Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv Duška Arsića, navodeći da “postoji osnovana sumnja da je u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, od januara do juna 1999. godine, najpre učestvovao u prinudnom proterivanju i raseljavanju građana Prištine i okoline, zatim pljačkanju i paljenju kuća Albanaca”.

Arsić je navodno učestvovao u maltretiranju albanskih civila, a neki od njih su ranjeni i ubijeni.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Arsić je odbacio optužbe kojima ga tužilaštvo tereti.

Drugi branilac Duška Arsića, advokat Nebojša Vlajić očekuje da pravda pobedi, da u ovom slučaju nedužan čovek izađe iz zatvora.

“Ovo je slučaj, gde se prvo čovek uhapsi pa da se nakon toga traže dokazi i traže svedoci i nakon njegovog hapšenja se vodi istraga, a šta je ta istraga pokazala vidimo na danšnjem suđenju, da dolaze redom svedok za svedokom, koji ne znaju ništa o predmetu svedočenja”, rekao je Vlajić.

Arsić je uhapšen 8. decembra 2021 godine na punktu Jarinje, pošto je krenuo da reši probleme oko uzurpirane imovine u selu Matičane kod Prištine u prisustvu dvoje maloletne dece.

Sredinom decembra, odmah po hapšenju, saslušan je Artan Krasnići koji je tužio Arsića. Uhapšen je nakon što je prethodno podneo tužbu zbog uzurpacije svoje imovine.

Sledeće ročište zakazano je za 21. novembar u Osnovnom sudu u Prištini.

Comments

Pročitaj još