• Početna>
  • Vesti>

Dr Novaković: Treba biti obazriv dolaskom hladnijih dana, virus će tražiti put ka osetljivim osobama

Foto: Radio Mitrovica sever

Nova podvarijanta omikron soja kovida-19 “eris“ registrovana je prošle nedelje u Srbiji. Lekari navode da kod mlađih daje blagu kliničku sliku dok u rizik mogu doći hronični bolesnici, gojazni i starije osobe.

Svetska zdravstvena organizacija je, ranije ove godine, navela da podvarijanta „eris“ ne donosi značajniju opasnost po javno zdravlje.

Epidemiolog Dr Desanka Novaković iz Instituta za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici izjavila je za Radio Kosovska Mitrovica da je na teritoriji njihove nadležnosti u poslednjih mesec i po dana zabeleženo sedam slučajeva korona virusa.

“Skoro u svim opštinama kako na severu tako i na jugu naše nadležnosti evidentirana je po jedna novoobolela osoba. Imajući to u vidu možemo reći da je korona virus i dalje prisutan na našoj teritoriji”, rekla je Dr Novaković.

Imajući u vidu da sledi period nagle promene vremena i temperaturnih razlika, broj novoobolelih će se sigurno povećavati, pretpostavlja naša sagovornica. Ona ne isključuje mogućnost pojave novog mutiranog soja virusa koji je već zabeležen sporadično na teritoriji centralne Srbije.

“S obzirom na period hladnijeg vremena, broj obolelih će se povećavati, virus će tražiti put ka osetljivim osobama, pa postoji mogućnost mutacije što je i svojstvo virusa korona i mogućnost češćeg oboljevanja i teže kliničke slike. Smatra se da ovo nije realna epidemiološka situacija. Ono što vidimo je vrh ledenog brega, kako mi to u epidemiologiji nazivamo. Realno je da postoji mnogo više zaraženih osoba, kako iz kontakta tako i stanovništva uopšte, koji se nisu javili lekaru, nisu se uzorkovali, te ih i nemamo u evidenciji”, kaže Dr Novaković.

Ona smatra da je to zbog toga, što je trenutno blaža klinička slika pa se pacijenti leče u kućnim uslovima.

Na infektivnom odeljenju KBC Kosovska Mitrovica, prema informacijama koje ima, hospitalizovana jedna osoba koja se leči od Kovid 19 i jedna osoba obolela od enterokolitisa. Prva je osoba starije životne dobi sa pridruženim bolestima.

Osim slučajeva koronavirusa, koji se za sada još uvek javljaju u blažem obliku i sporadično, nezvanično posedujem informacije da je veliki  broj pacijenata, uglavnom dece sa digestivnim problemima ali oni nisu evidentirani u Zavodu za javno zdravlje, pa se ne može govoriti o epidemiji.

Dr Desanka Novaković spec. epidemiologije navodi da bez obzira o kom se tipu virusa radi, treba biti obazriv dolaskom hladnijih jesenjih dana, i ako je u pitanju mutirani soj korone, on će svakako biti slabiji i manje opasan, ali ne treba zaboraviti na ostale visuse i sezonski grip sa kojima smo živeli i pre pojave korona virusa.

“Apelujem na stanovništvo da što više vremena provode na otvorenom, izbegavaju zatvorene prostorije i grupisanja u zatvorenom prostoru. U predstojećem periodu potrebno je što više provetravati prostorije, što je osnovna preventivna mera za respiratorne bolesti, jačati imuni sistem, kako ishranom tako i suplementima. Sve osobe koje se duže od tri dana ne osećaju dobro, malaksale su i imaju povišenu telesnu temperaturu potrebno je da se obavezno jave lekaru. Ovo se posebno odnosi na starije osobe i one koje već imaju neke pridružene bolesti, jer poučeni ranijim iskustvom znamo da korona ume da bude nemilosrdna, kao i druge virusne infekcije pa je potrebno da se na vreme krene sa lečenjem da se neke stvari ne bi otele kontroli”, dodala je Novaković.

S obzirom da se vakcina protiv sezonskog gripa pokazala kao efikasna dugi niz godina bez ikakvih nuspojava, epidemiolozi je preporučuju kako hroničnim bolesnicima tako svim osobama starijim od 65 godina.

“To je zaista dobra praksa i ispitana vakcina godinama, nikada nismo imali prijavljenu ni jednu neželjenu reakciju i to je na našoj teritoriji generalno odlična praksa”, potvrdila je dr Novaković.

Comments

Pročitaj još