• Početna>
  • Vesti>

Bocan-Harčenko: Problem KiM neće biti rešen sutra, već u novim geopolitičkim uslovima

Foto: Tanjug

Problem Kosova i Metohije može biti rešen i to će se dogoditi – ne sutra, već za neko vreme, ali uz vraćanje pitanja u okvire Rezolucije 1244 i uzimanje pre svega u obzir interesa Beograda, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je za Sputnjik rekao da će se to dogoditi u novim geopolitičkim uslovima. On je naveo da je Zapadu potrebna ”imitacija rešenja” za KiM i ocenio da se ništa novo ne predlaže, i, kako kaže, ne može ni da se predlaže.

“Jer, ma šta se govorilo, uvek izbija ili se direktno imenuje jedan cilj koji postoji od kraja 90-tih – nezavisnost Kosova i priznanje te nezavisnosti od strane Beograda. To je ono što Zapad smatra za svoj interes, a oni rade uvek ono što je u njihovom interesu. Oni od toga nikada nisu odustali, ma kakve formulacije da su birali u okviru pregovora o statusu”, rekao je ruski ambasador. Ocenio je da je “faktički odmah bilo jasno da su to pregovori o statusu” i da, iako statusi mogu biti različiti, može biti samo jedan – nezavisnost. “Putem pregovora ili ne”, naveo je Bocan-Harčenko.

Smatra da su svi dalji napori na tzv. normalizaciji na Zapadu tretirani i danas se tretiraju kao put da se Beograd “natera, satera u ugao, stavi pred neminovan izbor – da prizna Kosovo”.

“Koriste sve metode, od nekih pregovaračkih klopki, a u datom slučaju teško mi je da zamislim da predsednik Srbije Aleksandar Vučić može da upadne u takvu klopku. On je veoma iskusan političar, ima ogromno iskustvo u pregovorima i generalno životno”, naglasio je Bocan-Harčenko.

Kaže da Vučić uspeva da ne podlegne tim iskušenjima, provokacijama na političkom planu, pregovaračkom. “Još jedan metod, ne nov, kojem smo se vratili, koji je korišćen ranije – poluge pritiska na Beograd jeste stvaranje neizdrživih, nemogućih uslova za Srbe na samom Kosovu pod pretpostavkom da upravo to može da natera Beograd na neke korake u pravcu priznanja”, rekao je Bocan-Harčenko.

Kako je dodao, “pošto u toj situaciji ništa ne može da se uradi, podstiču se Priština i Kurti”.

“Nije stvar u Kurtiju, on je verovatno radikalniji, ali svako ko je bio na njegovom mestu pre ili bi došao posle – radiće isto. To je direktno i nedvosmisleno i on bez uvijanja govori – da želi kontrolu nad srpskim opštinama, da ne želi Srbe na Kosovu. On čini sve da ne bude ne samo normalizacije odnosa sa Beogradom nego ni bilo kakvih veza između Kosova ili opština naseljenih Srbima sa Beogradom”, rekao je Bocan-Harčenko.

On smatra da, bez obzira na sve sporazume, Kurti neće prihvatiti nikakve odluke o formiranju ZSO, iako je to deo Briselskih sporazuma. “To već sve odavno postoji ali do sada nije rešeno. I sve se ponavlja kao na toj traci”, naveo je ambasador.

Naglasio je da se u procesu konačnog rešavanja kosovskog pitanja, u krajnjem ishodu, ne može zaobići Savet bezbednosti UN.

Bocan-Harčenko je rekao da, da nema stava Rusije i Kine u Savetu bezbednosti UN, zapad bi odavno još 2006, 2007. godine, pokušao da reši pitanje glasanjem na bazi Ahtisarijevog plana.

Ukazao je i da zadržavanje kosovskog pitanja na agendi SB UN pruža mogućnost da se to pitanje stalno razmatra, da se upozorava na probleme koje postoje i da se svetska većina upozna sa tim problemima. “Ne mogu da kažem da time situacija može da se u korenu izmeni, ali proces je dugotrajan i uveren sam da ne može biti rešen. Zapad veoma želi da ga reši, želi da stvori privid intenzivnih napora, to je jasno”, rekao je Bocan-Harčenko.

Kako je naveo, Zapadu bi “nekakvo rešenje problema” išlo u prilog, posebno u kontekstu Ukrajine, i pokazali bi da je, po pitanju KiM, to njihov uspeh i da je problem rešen.

“U datom slučaju ne može biti nikakvog poređenja, sve što su radili, agresija NATO, sve je to precrtano, što se kaže, pobedniku se ne sudi. U datom slučaju postoji konsenzusom postignut dogovor između Beograda i Prištine, Beograd je sa svime saglasan. Ne shvatajući da toga neće biti i da ne može biti. Neće i ne može biti!”, naglasio je Bocan-Harčenko.

Comments

Pročitaj još