• Početna>
  • Vesti>

Samit Procesa Brdo – Brioni počinje u Skoplju; jedna od tema – dijalog u Briselu

Foto: Tanjug/ Zoran Mirković

Proces Brdo-Brioni 12. put okuplja regionalne lidere, ove godine u Skoplju. Samit je neformalno počeo u nedelju, večerom koju je priredio predsednik Severne Makedonije. Zvanični susreti i sastanci lidera zakazani su za ponedeljak, kada u Skoplje stiže i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Samitu Procesa Brdo-Brioni prisustvovaće predsednici Srbije, Crne Gore, Albanije, tročlano predsedništvo Bosne i Hercegovine, kosovska predsednica, ali i predsednik Severne Makedonije koji je ovog puta u ulozi domaćina skupa.

Na skupu će biti i ko-predsedavajući ove inicijative, predsednici Hrvatske i Slovenije. Ideja o ovakvom sastanku regionalnih lidera upravo je potekla od nekadašnjih premijera Hrvatske i Slovenije 2010. godine, nakon što su te dve države postigle sporazum o arbitraži.

Kako je tada rečeno, želja je bila da te dve zemlje budu primer ostalima u regionu – da mirno rešavaju probleme i otvorena pitanja, ali i da ih podstaknu na evropskom putu.

Zato će to biti jedna od glavnih tema skupa u Skoplju – kako da Zapadni Balkan što brže stigne do Evropske unije, naročito u uslovima kada ta ideja ima sve manje podrške među građanima regiona, što je u osnovi bila i tema prošlogodišnjeg Samita.

Ono što je novo i što može biti zamajac jeste činjenica da Proces Brdo-Brioni u Skoplju sledi vrlo brzo nakon nedavno održanog foruma na Bledu, kada se oglasio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i rekao da do 2030. godine Evropska unija treba da bude spremna da primi nove članice i samim tim je aktualizovao pitanje proširenja Evropske unije.

Kada je reč o drugim regionalnim pitanjima, očekuje se da bi na dnevnom redu ovde mogao da bude i dijalog Beograda i Prištine, jer je ovo poslednji regionalni skup pre nastavka dijaloga na političkom nivou u Briselu sledeće nedelje, kada će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Kurti ne dolazi u Skoplje, ali će Prištinu predstavljati predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Ako dijalog Beograda i Prištine ne bude tema na plenarnom sastanku, očekuje se da će se svakako svi učesnici dotaći tog pitanja, makar na bilateralnim sastancima.

U prilog tome je to što je kopredsedavajuća ove inicijative slovenačka predsednica. koja je dužnost preuzela prošle godine i rekla da je upravo jedna od njenih glavnih ideja i fokus spoljne politike Slovenije da pomogne Beogradu i Prištini da dođu do održivog rešenja.

Comments

Pročitaj još