• Početna>
  • Vesti>

Petković: U susret novoj rundi dijaloga Bisljimi izgovorio niz najgrubljih neistina, činjenice govore suprotno

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Besnik Bisljimi je, u susret novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, izgovorio niz najgrubljih neistina, što je inače njegov pregovarački stil i jedan od razloga zbog kojih proces normalizacije odnosa konstantno tapka u mestu ili nazaduje, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Besljimi govori o želji Prištine da “integriše” Srbe na Kosovu i Metohiji, a zapravo jedino što žele jeste da otmu imovinu Srba i Srbije, a da, nakon što proteraju srpski narod, integrišu praznu i etnički očišćenu srpsku teritoriju. Tu nameru Priština i ne skriva, jer po direktnom nalogu Kurtija i Bisljimija, srpskom narodu se uskraćuju lekovi, osnovne životne namirnice, udžbenici… a od “prevelike ljubavi” Prištine, pucaju u srpsku decu i svakodnevno hapse nedužne Srbe” navodi Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da se u poslednjoj Bisljimijevoj “tiradi laži i neistina” sve ono što Priština ne radi i ne ispunjava, kada je reč o primeni sporazuma postignutih u Briselu, od pitanja priznavanja diploma do pitanja nestalih, stavlja se na teret Beogradu, iako, kako se navodi, činjenice govore sasvim suprotno.

“Suština dijaloga je Zajednica srpskih opština, koju Priština već više od deset godina odbija da formira iako je to i Kurtiju i Bisljimiju najveća obaveza u dijalogu. Zato Bisljimi beži od teme ZSO kao đavo od krsta, praveći se da ta obaveza Prištine ne postoji” naveo je Petković.

Kako Petar Petković ocenjuje, taj manir neće proći kod posrednika u dijalogu, jer su kako je rekao, i oni veoma svesni nekredibilnosti i prevrtljivosti pregovarača Prištine, a da na kraju, imaju i jasan pregled ispunjenosti svake od tačaka svakoga sporazuma. Prema njegovim rečima, to ne sprečava Bisljimija da svaki put pokušava da “slaže neinformisane, i to uz pomoć tajkunskih medija u centralnoj Srbiji”.

“I mit o kriminalizovanom severu Kosova i Metohije na kojem Bisljimi insistira je potpuna izmošljotina, jer sever pokrajine je bio mirno mesto za život Srba, pre nego što su tamo upućene Kurtijeve falange da sprovode kampanju zastrašivanja i terorisanja srpskog naroda, a sa druge strane u područjima južno od Ibra, ne računajući većinski srpske sredine, u smislu javne bezbednosti postoji divlji zapad i svakodnevni obračuni kriminalnih klanova sa čestim smrtnim ishodom” stoji u Petkovićevom saopštenju.

Kako Petković navodi, Srbi ne žele da žive u Kurtijevom šovinističkom i kriminalnom logoru, i Bisljimijeva gebelsovska iskrivljena stvarnost ne može da promeni tu činjenicu i objašnjava koliko su opasne i podle , kako kaže, Bisljimijeve političke namere svedoče i njegovi stalni pokušaji da prisvoji Albance u Bujanovcu i Preševu iako je njihova matica Albanija, a ne, kako je naveo, Kurtijeva lažna i kriminalna kosovska tvorevina.

“Sve u svemu, Bisljimi je dičan i tipičan pripadnik velikoalbanskog, kriminogenog establišmenta u Prištini, i Srbi na Kosovu i Metohiji su odavno naučili da misle i veruju sve suprotno od onoga što on govori” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Zamenik kosovskog premijera i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi je u intervjuu za list Danas između ostalog izjavio i da bi Priština želela da dopre više do građana na severu Kosova, ali da “Beograd podriva ove napore i sprečava kosovske Srbe da uživaju prava koja su im zagarantovana”.

Comments

Pročitaj još