• Početna>
  • Vesti>

Danas ističe rok za iseljenje četiri srpske institucije iz zgrade u Bošnjačkoj mahali, zaposleni proveli noć na radnim mestima

Foto: Radio Mitrovica sever

Rok za iseljenje četiri srpske institucije iz zgrade u Bošnjačkoj mahali ističe danas. Do kraja radnog vremena, niko iz opštinske inspekcije nije došao u zgradu.

Zaposleni u Kancelariji za KiM, Direkciji Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovačkom upravnom okrugu i Centru za socijalni rad iz Vučitrna, danas su bili na svojim radnim mestima gde su proveli noć, protiveći se tako odluci inspektorata Opštine Severna Mitrovica da im ospori pravo na korišćenje ovih prostorija.

Od ranih jutarnjih sati, ispred zgrade u Bonjačkoj mahali, bile su okupljene novinarske ekipe. Ulicom Oslobođenja gde se nalazi sporna zgrada, patrolirala su vozila Euleksa i Kfora. Nije bilo primetno pojačano prisustvo Koovske policije.

Opštinska inspekcija došla je 22. avgusta, u pratnji policije, u prostorije zgrade u Bošnjačkoj mahali u kojoj posluju ove četiri srpske institucije, sa nalogom da u roku od tri dana, iste napuste objekat. Nakon tri dana, 25. avgusta, doneta je odluka da se rok za iseljenje produži za dve nedelje.

Dan uoči isteka roka, Kosovska policija dobila je dojavu o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u ovom objektu. Nakon provere prostorija, ispostavilo se da je dojava lažna.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je juče da je pokušaj iseljavanja zgrade u Bošnjačkoj mahali deo plana proterivanja Srba i Srbije sa Kosova i Metohije i da očekuje veliko angažovanje međunarodne zajednice, koje ne smeju da dozvole dodatnu eskalaciju na terenu.

Ova odluka lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Erdenom Atićem, naišla je na neodobravanje EU i ambasade SAD u Prištini. Portparol EU Peter Stano izjavio je odmah nakon što su se predstavnici inspektorata i policije pojavili u zgradi prvi put, da taj potez ne doprinosi naporima za deeskalaciju tenzija na Kosovu. Sa sličnim stavom u javnost je izašla i Ambasada SAD u Prištini, koja je naglasila da ova odluka lokalnog rukovodstva nije doneta u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

Comments

Pročitaj još