• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Radionice o srednjem veku u osnovnim školama

Foto: RTV Gračanica

Udruženje ,,Red zmaja” , organizovalo je radionice o srednjem veku u osnovnim školama na na centralnom Kosovu, kako bi učenicima približili i praktično prikazali, opremu, oklope, igre ali i deo istorije koja se uči u šestom razredu osnovne škole.

„Mi smo ovde pokušali da deci dočaramo kako je to zapravo izgledalo u srednjem veku, kakva je bila oprema, jer na času nemaju priliku da dodirnu opremu od oklopa, odore ili bilo čega, ovde su imali priliku, ovde ima dečije igrice iz srednjeg veka koje takođe mogu da probaju, da vide kako su se deca zabavljala.

Pričali smo o Kosovskoj bitci, jer je ona najinteresantnija i malo je drugačija, jer u knjigama pišu samo činjenice,a mi smo malo pričali kako pričaju Turci o Kosovskoj bitci, kako pričaju naši i koje su zapravo legende, to je zapravo najinteresantnije deci da nauče iz srednjeg veka“, rekao je Boban Petrović iz Udruženja „Red zmaja“.

Iskra Bisenić nastavnica istorije OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu istakla je ovim događajem obeležen početak školske godine.

„Zahvaljujući direktoru škole, organizovali smo dolazak „Vitezova iz Gračanice“, kako ih deca zovu, tako da ujedno i obeležimo početak školske godine i da se deca upoznaju sa onim što ih čeka u ovoj školskoj godini, a to je srednjovekovna istorija“, rekla nastavnica Bisenić.

Radionica o srednjem veku će biti održana i u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici, a sve u okviru programa ,,Dani Gračanice 2023. – Kulturno zabavno leto 2023.” koji sprovodi CSD sa 11 nevladinih organizacija, a uz podršku Opštine Gračanica.

Comments

Pročitaj još