• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Kurtijev cilj je da vojno zauzme KiM i za to su mu potrebne dodatne snage

Foto: Tanjug

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da pritisak na Kurtija značajno slabi. Razvoj situacije u južnoj pokrajini ne ide u pravom smeru, a najavljeni sastanak Vučića i Kurtija u Briselu neće imati nikakvog efekta, već samo treba da pokaže da Evropska unija radi na rešenju krize. Objasnio je zašto zabrinjava izjava takozvanog ministra odbrane.

Dijalog između Beograda i Prištine stoji u mestu, situacija na terenu je bez promena.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, komentarišući posetu Lajčaka Beogradu, da se očigledno radi o pripremama za nastavak dijaloga i čitavog tog procesa.

“Miroslav Lajčak je imao sastanak i sa gospodinom Eskobarom. I na Bledskom forumu su bili neki sastanci. Bio je sada sastanak sa predsednikom Vučićem. Izgleda da je pažnja sada fokusirana na organizovanje susreta na visokom nivou“, rekao je  Drecun.

Smatra da je to pogrešno, zato što ne vidi koji bi rezultat tog sastanka mogao da bude, jer bi pažnja trebala da bude koncentrisana na takozvanu deeskalaciju situacije, odnosno na otklanjanje razloga koji su doveli do ove aktuelne krize na severu Kosova, na otklanjanju razloga koji su uzrokovali izlazak političkih predstavnika srpskog naroda iz privremenih institucija samouprave.

Pritisak na Kurtija značajno slabi

“Taj pritisak na Kurtija značajno slabi. On se jednostavno igra deeskalacije, stvara nekakav privid sa namerom da organizuje opet nekakve farsične izbore na severu Kosova. Vidimo da ne postoje ni naznake da će biti povučena specijalna policija sa severa Kosova, i dalje se povlače jednostrani potezi. Samo je prividno smanjen intenzitet terorisanja srpskog naroda i novih hapšenja, mada ih ima, a nisu napravljeni ni početni koraci za formiranje Zajednice srpskih opština. Dok se to ne reši, mislim da je besmisleno da se organizuju sastanci na vrhu. Ovako, izgleda da je namera da se pokaže da se nešto radi, ali mislim da jednostavno situacija ne ide u pravom smeru, odnosno ne ide ka razrešenju situacije“, istakao je Drecun.

Sinoć se u Kosovskoj Mitrovici pojavio snimak gde pripadnici KBS-a, naoružani, bez ikakvih vidljivih oznaka, šetaju centrom Kosovske Mitrovice kod spomenika.

“Ne mogu uopšte da pronađem bilo kakav racionalan razlog da poverujem da je Kurti spreman na postizanje nekakvog političkog dogovora i na smirivanje situacije na severu, odnosno na vraćanje u pređašnje stanje pre ove krize koja je započeta septembra prošle godine“, dodaje Drecun.

On preduzima i dalje jednostrane korake – primljena je Severna Kosovska Mitrovica u nekakvu asocijaciju kosovskih opština.

Prebacivanje težišta

Drecun kaže da Kurti ima svoje ciljeve i oni ih korak po korak realizuju. “Umesto da se vrši pritisak na njega, značajno snažniji pritisak, mi vidimo opet prebacivanje težišta prvo na dve strane – predsednik Makron je upozorio Beograd i Prištinu na moguće mere ako se dve strane ne pokažu konstruktivnim”, navodi predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Onda vidimo, kako napominje, sve više prebacivanje pritiska na Beograd od koga se traži da se implementira ono zašta je rečeno da za nas nije prihvatljivo i da nećemo nikako implementirati, a to su dve ključne tačke EU predloga, odnosno francusko-nemočkog predloga ka normalizaciji: da uspostavimo odnose sa takozvanim Kosovom na principima teritorijalnog integriteta i suvereniteta, što bi bilo de fakto priznanje, jer to je princip između dve zemlje i da im omogućimo članstvo u međunarodnim organizacijama.

“Dakle, mene zabrinjava ono što je predsednik Vučić po meni potpuno racionalno konstatovao – da se Kurti priprema da u potpunosti okupira, odnosno da dovrši okupaciju severa Kosova i da za to priprema takozvanu vojsku Kosova”, podvukao je Drecun.

Kurti nije mirovao i sam je u javnosti iznosio podatke o naoružavanju Kosovskih bezbednosnih snaga, o nabavci bespilotnih letilica od Turske.

“Kada složite neke poteze koje povlači Priština, kad vidite neke poteze koje povlače Amerika i NATO – najavljeni su susreti Vjose Osmani sa Stoltenbergom, onda postavite pitanje – pa čekajte, čemu sve te ubrzane pripreme za dovršavanje, formiranje tzv. vojske Kosova pre predviđenog roka od 10 godina koji ističe 2029. godine, čemu onda to intenziviranje zajedničkih aktivnosti između tzv. Kosova i SAD, ako se ne priprema upotreba te formacije, borbena upotreba. Povučeno je nekoliko poteza. Prvo, o čemu je razgovarao komandant tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga sa načelnikom Združenog generalštaba, najjače vojske na svetu, sa generalom Milijem? Zbog čega je išao u SAD? Da bi razgovarali o daljoj podršci i formiranju i transformaciji KBS-a? Pa sigurno ne”, navodi Drecun.

Da li su možda tada razrađivani nekakvi planovi za borbenu upotrebu tzv. KBS-a možda na severu Kosova upitao je Drecun i odogovrio da pretpostavlja da jeste.

Navodi da je nedavno potpisan sporazum između SAD i tzv. Kosova o bezbednosnoj zaštiti poverljivih informacija, Hovenijer je ispred SAD rekao da će taj sporazum doprineti razmeni obaveštajnih podataka koje će obezbediti teritorijalni integritet i suverenitet tzv. Kosova.

Prema njegovim rečima, takvi sporazumi se potpisuju da bi se u uslovima kriza i eventualnih borbenih dejstava razmenjivala obaveštajna informacija. “To recimo vidimo u slučaju rata u Ukrajini. Dakle, neko priprema tu informaciju za dejstvo, protiv koga”, pita se Drecun.

“Jedino može protiv srpskog naroda. Imate ovo uputstvo koje je izradila takozvana vlada da se formiraju nekakvi mobilni timovi koji idu po Kosovu i vrše vojnu obuku mladića. Dakle, umesto uvođenja obaveznog služenja vojnog roka koje treba da počne 2028, sada se intenzivno naoružavaju mladići na Kosovu i Metohiji i vojno se obučavaju”, kaže Drecun.

O izjavi takozvanog ministra odbrane

Ukazao je na izjavu novog takozvanog ministra odbrane Maćedoncija koja izaziva najveće uznemirenje i ukazuje na potencijalnu opasnost – rekao je da će na osnovu nekih novih političkih poteza uskoro biti ukinuta zabrana ulaska pripadnicima KBS-a na sever Kosova koja je dogovorena sa NATO-om.

“On to nije rekao samo zato što je to njegova puka želja. Takozvano Kosovo ima neki dogovor sa NATO-om, da li sa nekim zapadnim zemljama, da li sa Turskom, da će se to u jednom trenutku desiti. I vidite, pozornica za to je postavljena”, podvukao je Drecun.

Izlaz iz krize

Drecun kaže da je situacija potpuno jasna za one koji razumeju kakva su kretanja i kakve se pripreme obavljaju pred neku ozbiljniju akciju na vojnom, odnosno, bezbednosnom planu.

“S jedne strane, imate situaciju u kojoj je novi komandant KFOR-a turski general. Turski kontingent je značajno ojačan i on je najbrojniji na KiM, veći deo tog kontingenta raspoređen je na severu, oko Zubinog potoka”, izjavio je Drecun i dodao da ne možete da izvedete neku ozbiljniju vojnu akciju ako ne obavite pre toga pripreme.

Iz tih priprema, suprotna strana, tj. naša, može da vidi i mora da vidi šta se priprema. Zatim je ojačan, dupliran albanski kontingent KFOR-a, pa onda kontingent KFOR-a Velike Britanije i Nemačke. Sve su to zemlje koje nisu naklonjene rešavanju problema na način koji Kosovo ne tretira kao državu, rekao je Drecun.

Priprema ofanzivne akcije

Onda imate situaciju sa naoružavanjem, što ukazuje na to da se pripremaju ofanzivne akcije koje treba da budu izvedene na severu Kosova, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Kurtijev cilj je da u potpunosti okupira sever Kosova, odnosno da ga vojno zauzme i zato su mu potrebne dodatne snage. “To je tzv. vojska Kosova u nastajanju, odnosno sadašnje kosovske bezbednosne snage, da bi stvorili pravni osnov za tako nešto. Oni su izmislili dve terorističke organizacije, proglasili ih terorističkim, da bi u jednom trenutku mogli da kažu da je potrebna vojska da bismo se obračunali sa terroristima i da je možda turski general to odobri”, navodi.

“Ako vrše takve pripreme, a vrše ih očigledno za ubacivanje kosovskih bezbednosnih snaga, onda to znači da planiraju da u potpunosti okupiraju sever Kosova sa svim policijsko-vojnim potencijalima koji im stoje na raspolaganju i zato ide i ova izjava tog tzv. ministra odbrane da će u jednom trenutku nestati ta obaveza da traže odobrenje od komandanta Kfora da uđu na sever sa vojskom Kosova. Dakle, to jeste realna opasnost i mislim da Kurti jednostavno pokušava da dobije na vremenu da bi uspeo da stvori uslove i da stvori potrebne snage za završavanje takve akcije koja će biti opasna po opstanak srpskog naroda i može izazvati široke sukobe”, zaključio je Drecun.

Comments

Pročitaj još