Vučić danas sa Lajčakom

Foto: Istagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Sastanak će biti održan u 12 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon sastanka medijima će biti prosleđeno saopštenje, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Iako teme sastanka nisu saopštene, izvesno je da će jedno od glavnih pitanja biti višemesečna kriza na KiM i kako pronaći izlaz iz nje.

Sastanak je i deo priprema za nastavak političkog dijaloga u Briselu.

Miroslav Lajčak se na marginama blčedskog foruma sastao sa Aljbinom Kurtijem i najavio nastavak pregovora na najvišem nivou već u septembru.

Ovo je treća poseta Lajčaka Beogradu ovog leta – u junu je smirivanje tenzija u južnoj pokrajini od obe strane tražio zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom.

Zahteve je, zatim, ponovio tražeći održavanje lokalnih izbora na severu KiM uz učešće Srba i što skoriji povratak dijalogu. 

Lajčak je ranije istakao da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel govorio o spremnosti EU za proširenje 2030. godine na zvaničnom skupu i u zvaničnom kapacitetu, odnosno o odluci koja je doneta u ime Unije.

„Mišel je jasno rekao da će EU biti spremna za proširenje do 2030. godine, ali to ne znači da mi treba da uradimo posao za zemlje regiona“, kazao je Lajčak.

„Ako vi budete spremni i mi ćemo biti, za tango je potrebno dvoje“, ocenio je on.

Comments

Pročitaj još