• Početna>
  • Vesti>

Međunarodni Dan nestalih osoba; Zijade: Sudbina nestalih lica bi trebalo da bude rešena u duhu pomirenja

Foto: Tanjug

Međunarodni dan nestalih, 30. august, obeležava se danas širom sveta. U regionu se, posle ratova na prostoru bivše Jugoslavije, još traga za oko 10.000 osoba, podaci su Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Od ukupnog broja nestalih, oko 3.900 su Srbi. Na Kosovu i Metohiji 24 godine po okončanju sukoba traga se za 1.639 ljudi. Po formiranju zajedničke komisije Beograda i Prištine, rasvetljena je sudbina preko četiri hiljade nestalih. 

Povodom Međunarodnog Dana nestalih, Specijalna predstavnica Generalnog sekretara i šefica UNMIK-a, Karolin Zijade, pozvala je sve strane na obnavljanje napora i posvećenosti u rešavanju sudbine nestalih. Ona poziva vlasti da se prioritetno pozabave pitanjem nestalih osoba kako bi se olakšale patnje porodica.

“Pozivam nadležne organe da, u dobroj veri, preduzmu sve neophodne mere za primenu Deklaracije o nestalim licima usaglašene u maju u okviru dijaloga uz posredovanje EU”, navela je u saopštenju povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih osoba.  

“Rešavanje sudbine nestalih lica može da doprinese širem procesu izgradnje poverenja, pomirenja i održavanju mira. Nedostatak napretka može da naruši tekući dijalog između Prištine i Beograda”, rekla je Zijade. 

Zijade je takođe podsetila na nedavnu posetu i ključne zaključke Specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za promovisanje istine, pravde, reparacije i garancija neponavljanja,  Fabijana Salviolija*, koji je tada utvrdio da je politizacija potrage za nestalim licima prouzrokovala neizmernu frustraciju u civilnom društvu i porodicama nestalih.  

“Sudbina nestalih lica bi trebalo da bude rešena u duhu pomirenja, izgradnje poverenja i poštovanja ljudskih prava, a ne politizovana”, navela je Zijade. 

UNMIK će nastaviti da se zalaže za obnovu saradnje i za pristup ovom pitanju koji je usmeren na žrtve i utemeljen na ljudskim pravima, u bliskoj saradnji sa porodicama i svim relevantnim akterima.  

Izveštaj  Salviolija biće predstavljen tokom 54. zasedanja Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, od 11. septembra do 6. oktobra 2023.

Prema podacima MKCK, 6.065 lica je nestalo kao rezultat sukoba na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.  Trenutno ima 1.617 otvorenih slučajeva nestalih lica, od čega 1.355 muškaraca i 262 žene, stoji u saopštenju UNMIK-a. 

Comments

Pročitaj još