• Početna>
  • Vesti>

Leposavić: Održan 28.Velikogospojinski sabor – “Pesmom i igrom čuvamo srpsko nasleđe i identitet”

Foto Radio Mitrovica sever

Tradicionalni 28. Velikogospojinski Sabor kulturnog stvaralaštva “Sabiraj se golem zbore” održan je sinoć pred mnogobrojnom publikom na platou pored Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću.

Saborovanje je počelo defileom ulicama grada, a potom prigodnom besedom starešine Hrama Milutina Popadića koje se u parohijskom domu obratio svim mladim učesnicima sabora, članovima gostujućih kulturno umetničkih društava.

Program je obuhvatio nastupe kulturnoumetničkih društava sa Kosova i Metohije, Goraždevca, Parteša, Babinog Mosta, Šilova i Štrpca i domaćina i organizatora sabora KUD iz Leposavića.

Organizatori ovogodišnje manifestacije Centar za kulturu “Sava Dečanac” i KUD “Kopaonik, potrudili su se da sve protekne u najboljem redu iz pesmu, igru i entuzijazam koji im nikada ne nedostaje, ugostili su, goste kao pravi domaćini. Svim kulturno umetničkim društvima dodeljene su zahvalnice i pehari

Savez amatera Kosova i Metohije, plaketom za doprinos u očuvanju nematerijalne baštine nagradio je savetnicu Ministarstva kulture i informisanja Đurđijanu Jovanović, pomoćnicu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milenu Parlić, predsednika opštine Leposavić Zorana Todića i direktora Doma kulture “Sava Dečanac” Gojka Milivojevića.

Pomoćnica direktora kancelarije za KiM Milena Parlić, zahvalila se domaćinima ali i prenela poruke i emocije posle petodnevne posete svim krajevima Kosova i metohije, gde žive Srbi.

“Ovaj veliki gospojinski praznik, Uspenije Presvete Bogodrodice koji se slavi na ovoj našoj svetoj srpskoj zemlji, završavamo večeras na severu Kosova i Metohije u Leposaviću. Upravo ova naša deca , naši leposavci pokazuju kako se to Srbi na kosovu i Metohiji bore protiv nepravde i bore protiv kršenja osnovnih ljudskih prava ovde na ovim prostorima.

Malo pod emocijama posle petodnevnog boravka ovde na Kosovu i Metohiji, želela sam da našem narodu ovde u Leposaviću, prenesem jednu iskrenu i sestrinsku poruku u ime Kancelarije za KiM i u svoje lično ime.Danas sam prisustvovala litrurgiji u obesrbljenoj Đakovici, da obiđem Goraždevac, Veliku Hoču, Bostane sa svojim kolegama iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pod utiskom sam, svesna toga kroz šta prolazi naš narod na severu i pod kakvim je pritiskom i trpnjama, ali sam želela da im kažem da kad god im je teško, da se sete svojih sapatnika, svoje braće u svim srpskim enklavama, i braće u Hoči i Goraždevcu, i monahinja i monaha u manastirima koji čuvaju srpstvo ovde.

Kroz istoriju je srpski narod stradao ali je i vaskrsavao, i uverena sam da ćemo molitvom na današnji praznik i sa verom u Boga uspeti da prevaziđemo sva ovozemaljska iskušenja kojima smo izloženi.

Večeras želim da svim Srbima na Kosovu i Metohiji u ime direktora Kancelarije za KiM i u ime svih svojih kolega, čestitam ovaj veliki praznik Uspenija presvete Bogorodice, sa željom da se svake naredne godine okupljamo u miru, zdravlju i blagostanju”, rekla je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

“I početak beše reč, kaže naša stara izreka.Uz reč se išlo u svatove, uz reč se dočekivao položajnik ali i putnik namernik, uz reč se išlo u dodole uz reč se blagosiljalo i isceljivalo. Uz reč, okupismo se po 28. put na Festivalu folklora, gde uz pesmu, igru, dokazasmo još jednom da nas ima na Kosovu i metohiji, da čuvamo tradiciju, i da ovaj Sabor u Leposaviću ima svoju težini i po horizontali i vertikali. Večeras se to dokazalo, društva sa Kosova i Mtohiji i dečija lepota kao naša najveća snafga”, rekao je ispred organizatoira Sabora Direktor centra za kulturu “Sava Dečanac” Gojko Milivojević.

Sabor kulturnog stvaralaštva završen je zajedničkim nastupom i pesmom kulturno umetničkih društava, sa nadom da će se dogodine sabrati u još većem broju i ugostiti društva iz zemlje i inostranstva, kako su to radili i predhodnih godina. Ovogodišnje bezbednosne okolnosti na severu Kosova i Metohije su diktirale način organizacije, ali to n9ije umanjilo kvalitet manifestacije koja postoji punih 28 godina.

Comments

Pročitaj još