• Početna>
  • Vesti>

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sa ambasadorom Italije Lukom Gorijem o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji: Zabrinjavaju otvorene pretnje prištinskih zvaničnika

Foto (Kancelarija za Kim)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem, sa kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj i bezbednosnoj  situaciji na Kosovu i Metohiji, istakavši da je Priština nizom jednostranih i nasilnih akata ugrozila  stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u pokrajini.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo I Metohiju Petković je u razgovoru istakao da zabrinjavaju otvorene pretnje prištinskih zvaničnika, poput ministra odbrane Ejupa Maćedoncija da će KBS uskoro delovati i na prostoru severa KiM, što je, kako se u saopštenju ocenjuje, najgrublje kršenje svih sporazuma i garancija NATO u kojima jasno stoji da KBS ne mogu da budu prisutne na severu.

“Otvorene pretnje i provokacije dolaze i od lažnih gradonačelnika sa severa KiM, koji se ponašaju suprotno jasnim smernicama EU o deeskalaciji. Takva je i opasna odluka lažnog gradonačelnika Erdena Atića da zauzme zgradu, u naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Službe direktcije Pio Fonda, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn”, navodi se u saopštenju.

Petković je naglasio da iza svakog takvog nasilnog poteza prištinskih predstavnika stoji Aljbin Kurti.

Petković je podsetio i na činjenicu da je još uvek na snazi odluka Prištine o zabrani ulaza na teritoriju pokrajine robe i lekova  proizvedenih u centralnoj Srbiji, što vodi ka izazivanju ekonomskih i humanitarnih problema po srpski narod na KiM.

“Ovakvi jednostrani, protivpravni i nelegalni potezi prištinskog režima mogu da dovedu do novog podizanja tenzija i izazivanja krize na terenu i ne idu u pravcu nikakve deeskalacije”, naglasio je Petković, a prenosi se u saopštenju.

U razgovoru direktor Kancelarije je italijanskom ambasadoru preneo da je Beograd opredeljen za dijalog ali da se Priština pokazala kao nekredibilan sagovornik, da nije spremna da gradi trajni miri suživot već isključivo da izaziva nove krize i krši sporazume.

U saopštenju se na kraju dodaje da je Petković preneo svom sagovorniku zahvalnost Italiji na doprinosu u očuvanju mira u pokrajini, kako kroz angažovanje kontigenta vojnika pri misiji Kfor, tako i kroz nastojanje Vlade Italije da sačuva mir na Zapadnom Balkanu.

Comments

Pročitaj još