• Početna>
  • Vesti>

“Sokolica 2023”: “Pesničko uspenije” Vidaku Maslovariću, posthumno “Pesnička povelja” Nemanji Radovanoviću

Foto: Radio Mitrovica sever

Pesnički susreti u sklopu Međunarodne kulturne manifestacije „Sokolica 2023“ održani su večeras u Banjskoj u sklopu kompleksa „Rajska banja“. Ova kulturna manifestacija, koja tradicionalno okuplja umetnike i zaljubljenike u umetnost iz svih zemalja regiona, ove godine je ugostila 19 slikara i 15 pesnika sa Kosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Pesničke Gospojinske susrete otvorio je prošlogodišnji dobitnik nagrade “Pesničko uspenije” Nenad Jero Radenković , a potom su nastupili Milica Bakrač iz Nikšica, Milenko Jevđević iz Banje Luke, Majo Danilović iz Danilovgrada, Ratko Popović, Radomir Stojanović, Milan Mihajlović, Vidosava Vida Arsenijevic , Ranko Đinovic, Nevena Milosavljević i mnogi drugi pesnici kako zavičajni tako iz zemlje i regiona.

Ovim povodom je priređen prigodan kulturno umetnički program.

Tradicionalna nagrada “Pesničko uspenije”- najprestižnije priznanje pesničkih susreta pripala je Vidaku Maslovariću, a “pesnička povelja” posthumno Nemanji Radovanoviću pesniku iz Zvecana, koju je primila njegova ćerka Simona.

Zahvalnice su dodeljene Kancelariji za Kosovo i Metohiju i dr Momčilu Vuksanoviću iz Podgorice koji je donirao narodnu nošnju. 

Međunarodna kulturna manifestacija traje do utorka 29. avgusta. Pokrovitelji manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zvečan, a organizator događaja KUD „Zvečan“.

Comments

Pročitaj još