• Početna>
  • Vesti>

Osmani: Očekujem smelu odluku Ukrajine u vezi sa Kosovom

Foto: Tanjug

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, rekla je da je Kosovo prirodni partner Ukrajine i da je sada vreme da Ukrajina donese „smele odluke“ za uspostavljanje međudržavnih odnosa.

U organizaciji stranih ambasada povodom obeležavanja 32. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, pozdravljena je podrška koju je Kosovo dalo Ukrajini nakon što je Rusija započela vojnu agresiju u februaru prošle godine.

Osmani je navela da je Kosovo bilo i da će ostati „snažna pristalica slobode, suvereniteta i prava Ukrajine, protiv agresivnog i genocidnog suseda“.

„Naša podrška je principijelna i vođena vrednostima duboko ukorenjenim u temeljima naše suverene države. Očekujemo da će Ukrajina uzvratiti podršku Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj državi i prirodnom savezniku u ovom regionu. Rat je zbližio naše narode i sada je vreme za hrabru odluku da uspostavimo i naše odnose”, rekla je Osmani.

Ona je rekla da ruski narativ, koji slučaj Kosova uzima kao primer za opravdanje rata u Ukrajini, „treba svi da odbace i da niko ne sme da upadne u ovu Putinovu zamku”.

Osmani je dodala da podrška Kosovu nije iznenađenje i da ako je narod Kosova nekada bio žrtva, ukrajinski narod se sada suočava sa strašnim zločinima.

Ukrajina i dalje ne priznaje Kosovo.

Nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode, pozdravio je podršku Kosova protiv ruske agresije.

„Ova podrška prevazilazi reči. To nije vidljivo samo isticanjem ukrajinskih zastava u gradovima Kosova i u našim objektima, već je i data kao podrška Vlade, zajedno sa našim inicijativama“, rekao je Rode, pozdravljajući obezbeđivanje smeštaja za ukrajinske novinare u Prištini.

„Svi volimo mir i nastavljamo da vršimo pritisak na Putina da zaustavi ovaj rat. Ukrajina će biti suverena bez ikakvih uslova“, dodao je nemački ambasador.

Prva ukrajinska novinarka koja došla na Kosovo, Ljudmila Makej, u svom govoru je zahvalila Kosovu, dok je Prištinu nazvala svojom drugom kućom.

Comments

Pročitaj još