• Početna>
  • Vesti>

Počela “Sokolica 2023”: Najlepša umetnost nastaje kad je najteže

Foto: Radio Mitrovica sever

Međunarodna kulturna manifestacija”Sokolica 2023″, otvorena je sinoć u Banjskoj, izložbom slika “Fragmenti identiteta” Ivana Galjka iz Ibarskog Kolašina.

Porukom da će Vlada Srbije i Kancelarija za KiM uvek biti podrška ovoj i sličnim manifestacijama, “Sokolicu” je svečano otvorila pomoćnica direktora Kancelarije Milena Parlić. Dodala je da će Kancelarija i cela Vlada uvek biti spona i most očuvanja, ali i novih stvaranja koji proizilaze iz viševekovnih iskonskih svetinja koje postoje na ovim  prostorima.

“Ova manifestacija će narednih dana pisanom rečju i četkicom prenositi misao i lepotu naše južne srpske pokrajine. Takođe je čast i zadovoljstvo pozdraviti naše poznate i priznate likovne umetnike, pesnike i pisce, kako iz centralne Srbije, Crne Gore, tako i iz Republike Srpske i Hrvatske. Srpski narod je kroz istoriju stradao, ali i stvarao. Najlepše pesme, poezija, najlepša umetnost je nastala iz stradanja, tako da se radujem što će ovi divni ljudi biti se  u prilici da sadašnji trenutak svojim očima zabeleže, emocijom protkano ovo sadašnje vreme, breme našeg naroda koji nosi i sačuvati u vremenu i ostaviti za neko trajno svedočanstvo nekim novim budućim generacijama”, navela je Parlić. 

Predsednica KUD “Zvečan” Jelena Nikić izrazila je zadovoljstvo što je uprkos teškim okolnostima, “Sokolica” otvorena.

“Obradovala sam se slikarima koji su došli i rekla sam da oni više nisu naši gosti, već su potali neodvojivi deo nas, jer su ovde već nekoliko godina unazad. Oni će narednih dana vredno raditi, slikati.  Svi zainteresovani posetioci mogu ih obilaziti dok oni budu slikali kraj svojih bungalova. Ono što treba posebno naglasiti , a čemu će se najviše obradovati naši mališani, jeste Dečija likovna kolonija, koja će biti održana u bašti Radničkog doma, a uveče ćemo imati omaž rano preminulom pesniku Nemanji Radovanoviću i Velikogospojinsko saborovanje pesnika”, rekola je Jelena Nikić.

Slikaru Ivanu Galjku je ovo prva samostalna izložba. Umetnik je kombinovanjem mnoštva tehnika i izraza pokazao sav raskoš srpskog nacionalnog bića, srpske kulture i istorije.

“Veoma sam srećan što mi je pripala čast da otvorim prvu samostalnu izložbu baš na ovoj koloniji “Sokolica”, na kojoj sam učesnik već 4-5 godina. Čast mi je da predstavim svoje radove”.

Pesnik iz Kosovske Mitrovice, Milan Mihajlović, selektor poetskog programa ove manifestacije se osvrnuo na sami početak , daleku 1997. godinu, kada su nastali pesnički susreti sa 67 učesnika, koje su nazvali “Pesnički maraton”. On je istakao da je nazivu kumovao, kao i celoj manifestaciji “Sokolica” pokojni Časlav Milisavljević.

“I ove godine uoči Gospojine ugostićemo dvadesetak pesnika sa KiM, centralne Srbije,Crne Gore i Republike Srpske. Dodelićemo tradicionalno “Pesničko uspenije”, ali i posthumno pesničku povelju našem pesniku Nemanji Radovanoviću, koji nije dočekao da izda svoju prvu knjigu”, rekao je Mihajlović.

On se zahvalio Opštini Zvečan, Kancelariji za KiM, kao i KUD-u Zvečan koji pomažu u realizaciji Gospojinskih susreta pesnika.

Na manifestaciji  učestvuje oko 40 slikara i pesnika iz centralne Srbije, sa Kosova i Metohije, Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske.

Međunarodna kulturna manifestacija traje do utorka 29. avgusta.

Pokrovitelji manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zvečan, a organizator događaja KUD „Zvečan“.

Comments

Pročitaj još