• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD u Prištini: Akcije Opštine Severna Mitrovica nisu koordinisane sa međunarodnom zajednicom

Foto: Radio Mitrovica sever

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini saopštila je da odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici da srpske institucije napuste zgradu u Bošnjačkoj mahali, nije doneta u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, niti u skladu sa njenim zahtevima za nepreduzimanje radnji koje bi mogle da eskaliraju situaciju.

Nova lokalna vlast u Severnoj Mitrovici naložila je ove nedelje službenicima institucija Vlade Srbije da napuste zgradu u kojoj godinama rade, jer planiraju radove u njoj.

“Ocenjujemo da su ove akcije, koje nisu koordinisane sa međunarodnom zajednicom, u suprotnosti sa našim zahtevima za izbegavanje akcija koje mogu da eskaliraju tenzije, ili se mogu shvatiti kao eskalirajuće”, saopštila je američka ambasada u Prištini Radiju Slobodna Evropa.

Nova vlast u opštini Severna Mitrovica formirana je nakon vanrednih izbora koje su većinski Srbi bojkotovali, a na kojima je glasovima nekoliko stotina Albanaca za predsednika opštine izabran Erden Atiće, iz pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Inspektori opštine predali su 22. avgusta izveštaj zameniku predsednika Srpske liste Igoru Simiću zapisnik u kome navode da srpske institucije moraju da “isprazne” objekat u roku od tri dana.

Srpska lista reagovala je nakon uručivanja zapisnika i navela da je obavestila međunarodnu zajednicu da su, kako navode, predstavnici nelegitimnog “Kurtijevog gradonačelnika” ponovo ušli u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za KiM, Službe Direkcije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovsko-Mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn u naselju Bošnjačka mahala, u Kosovskoj Mitrovici.

Međunarodne predstavnike su pitali da li se na ovaj način poštuje njihov poziv da nelegitimni gradonačelnici rade samo administrativne poslove i da ne donose političke odluke protiv građana opština na čije su čelo postavljeni.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je ultimatumom o napuštanju zgrade direktno ugrožena egzistencija i pravo na rad za oko 40 zaposlenih, koji, ističe, pružaju usluge, kako Srbima, tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima.

“Takav scenario im nećemo dozvoliti, kao što nećemo dozvoliti da bude ugrožena egzistencija za desetine zaposlenih i hiljade korisnika socijalnih pomoći koji zavise od rada ovih institucija koje Atić želi da iseli i zatvori”, rekao je Petković.

Comments

Pročitaj još