• Početna>
  • Vesti>

Usaglašena Deklaracija u Atini-podrška Ukrajini i evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana

Foto: Instagram(buducnistsrbijeav)

Na neformalnoj večeri lidera Zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika, na kojoj je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, usaglašena je Deklaracija kojom se daje podrška Ukrajini i njenom predsedniku Volodimiru Zelenskom, ali se i ističe da je važno da se zaokruži vizija Evropske unije, u čijem bi sastavu bili Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija.

Lideri sa Zapadnog Balkana i evropski zvaničnici okupili su se sinoć na neformalnoj večeri, koju je grčki premijer Kirijakos Micotakis organizovao povodom 20 godina od Samita Evropska Unija – Zapadni Balkan i usvajanja Solunske deklaracije.

Na sastanku, koji je održan u vili “Maksimos” u Atini, razgovaralo se o proširenju EU i evropskoj budućnosti regiona, kao i o ratu u Ukrajini.

Na večeri je usaglašena i Deklaracija kojom se daje podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, a ističe se i da Zapadni Balkan, Ukrajina i Republika Moldavija imaju zajedničko evropsko nasleđe, istoriju i budućnost.

Kako je Sputnjik javio, na protivljenje predsednika Vučića nije usvojena odredba o pozivu na uvođenje sankcija Rusiji. 

Vučić je, uoči večere, najavio da će se danas sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. 

Comments

Pročitaj još