• Početna>
  • Vesti>

Vučić na sastanku sa liderima Zapadnog Balkana u Atini, Dačić u ime Srbije na Bledu

Foto Instagram

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis ugostiće u naredna dva dana lidere zemalja Zapadnog Balkana, ali i zvaničnike Evropske unije Ursulu fon der Lajen i Šarla Mišela, a u ponedeljak uveče organizovaće neformalnu večeru povodom 20 godina od Samita EU – Zapadni Balkan i usvajanja Solunske deklaracije, objavio je njegov kabinet.

U saopštenju na sajtu vlade Grčke navodi se da će Micotakis imati sastanak sa predsednicom Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, premijerom Rumunije Jonom-Marselom Čolakuom, kao i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Narednog dana, u utorak Micotakis će razgovarati sa predsednicom Moldavije Majom Sandu, predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, navodi se u agendi premijera.

Srbiju će na ovom skupu predstavljati predsednik Aleksandar Vučić koji je ranije danas u Budipmešti izjavio kako ne zna šta je tema sastanka danas.

“Čak i da znam, ne bih o tome pričao. Čak i ako znam, ne mogu da govorim o tome”, rekao je on.

Predsednik Vučić izjavio je da će se na današnjem neformalnom sastanku lidera regiona u Atini, kome će prisustvovati visoki predstavnici EU, razgovarati o evrointegracijama Zapadnog Balkana, a da za ostale teme nije siguran.

On je juče u izjavi za srpske medije u Budimpešti, na pitanje novinara o čemu će se razgovorati u Atini, rekao da će biti i drugih tema, ali da ne može o tome da govori jer je takav dogovor. “To je super tema i to je odlično, a videćemo koje će biti druge teme. Ne bi oni mene zbog toga zvali. A čak i da znam, ne bih o tome govorio, jer dogovor je da o tome ne pričam”, rekao je Vučić.

Dačić u ime Srbije na Bledu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je jedini od političara iz Srbije koji je potvrdio učešće na Bledskom strateškom forumu, koji će biti održan 28. i 29. avgusta, objavljeno je na sajtu organizatora.

Prema objavi na sajtu foruma, pored predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, dvodnevnom skupu prisustvovaće predsednice Grčke i Moldavije, Katerina Sakelaropulu i Maja Sandu.

Kada je reč o premijerima iz regiona, prisustvo su potvrdili premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer Bugarske Nikolaj Denkov, Slovenije Robert Golob, predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Aljbin Kurti, Hrvatske Andrej Plenković, predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine Bojana Krišto i premijer Albanije Edi Rama.

Comments

Pročitaj još