• Početna>
  • Vesti>

Vučić: “Čudan” format sastanka u Atini, ali to je pitanje za domaćine; Sutra sa Zelenskim “u četiri oka”

Foto: RTS

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u Atini da se Srbija bori za evropsku budućnost, ali da ne odustaje od svojih nacionalnih interesa što će, ističe, u narednom periodu biti sve teže. Najavio je da će sutra razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim “u četiri oka” i veruje da će imati dobar i otvoren razgovor.

Aleksandar Vučić učestvovuje na neformalnoj večeri koju grčki premijer Kirijakos Micotakis organizuje za lidere regiona.

Vučić je u obraćanju novinarima, ocenio da je format sastanka u Atini “čudan”.

“Evropski predstavnici, kada govore u Srbiji o netransparentnosti, zaboravljaju da nas zamole da ne govorimo ko će biti na sastanku. Čudan neki format u Atini, ne razumem kako je pravljen, ali to je pitanje za domaćine, pozvani smo pet zemalja sa Zapadnog Balkana, ali kako ko i kako na koji način, zbog njihovih bilateralnih odnosa negde neki iz čudnih razloga nisu dobili poziv, a pozvana je i Priština iako Grčka ne priznaje zvanično Kosovo”, rekao je Vučić.

Dodao je da će čak Micotakis imati i sastanak sa Kurtijem, kako je rekao, u atinskim kancelarijama.

“Pozvani su Hrvati, valjda kao veliki prijatelji poznavaoci svih nas na Balkanu, kao i Rumuni i Bugari, a Mađari interesantno nisu. Pozvani su i Volodimir Zelenski, i zbog njegove bezbednosti nismo mogli da govorimo ko će biti prisutan, i predsednica Moldavije Sandu”, naveo je Vučić.

Istakao je da će biti interesantno na večeri. Poručio je i da se Srbija bori za evropsku budućnost, ali da ne odustaje od svojih nacionalnih interesa što će, ističe, u narednom periodu biti sve teže.

Sa Zelenskim “u četiri oka”

Najavio je da će razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim “u četiri oka”.

“Želim da vas obavestima da ću sutra ujutru, na zahtev ukrajinskog predsednika imati bilateralni sastanak sa njim, tako da ću sesti i razgovarati sa Zelenskim u četiri oka o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko KiM, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja”, rekao je Vučić. Veruje da će imati dobar i otvoren razgovor.

“Sastanak sa Fon der Lajenovom dobar, ali nimalo lak”

Predsednik se ranije danas u Atini sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Istakao je da je razgovor bio veoma dobar, ozbiljan, odgovoran, ali nimalo lak.

“Razgovori sa Ursulom fon der Lajen su bili veoma dobri, ozbiljni i odgovorni, nikada sasvim laki iz raličitih razloga, ali to je sve logično. Govorili smo o važnim infrastrukturnim projektima, zamolio sam je da pomogne u izgradnji brze pruge Beograd – Niš, ali i o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti enegetike, rudarstva i zelene energije. Govorili smo i o svim važnim političkim pitanjima, od dijaloga Beograda i Prištine. Uskoro u Beogradu ponovo očekujem Miroslava Lajčaka. Govorili smo i o drugim temama, odnosu prema Rusiji. Imali smo vrlo korektan razgovr sa Ursulom”, naveo je Vučić.

Comments

Pročitaj još