• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer: Treba formirati ZSO; ne podržavamo niti “veliku Albaniju” niti “veliku Srbiju

Foto:Tviter@USAmbKosovo

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je u Prištini da SAD ne podržavaju ni “veliku Albaniju” ni “veliku Srbiju”, prenosi Gazeta Ekspres.

Komentarišući Kurtijevu posetu Tetovu, američki diplomata je podvukao da je upoznat sa zabrinutošću javnosti u vezi ideje o „velikoj Albaniji“ koju je kosovski premijer otvoreno promovisao tokom poseta Skoplju i Tetovu.

„Sjedinjene Američke Države ne podržavaju ni “veliku Albaniju” niti “veliku Srbiju” ili bilo kakvo prekrajanje državnih granica u regionu Balkana. Svaki pokušaj da se tako nešto uradi bio bi kontraproduktivan i destabilizujući. SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet svih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo“, rekao je Hovenijer tokom današnjeg susreta sa novinarima u Prištini.

Hovenijer je pozvao Kosovo da napreduje u dijalogu sa Srbijom, još jednom zahtevajući osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Izgleda da ozbiljno shvatamo svaki stav predstavnika koje bira američki narod. Ali u ovom pismu to nije tačno za Kosovo. Ovo pismo nije o Kosovu gde sam ja ambasador. Više se radi o politici Srbije za koju nisam odgovoran. A SAD ne traže da se ovo pitanje reši u smislu gde je pobeda jedne strane jednaka gubitku druge strane. Pobeda Kosova nije gubitak za Srbiju, a pobeda Srbije nije gubitak za Kosovo. Verujemo da je moguće imati odnos sa Srbijom i Kosovom koji ni na koji način ne utiče na interese druge zemlje“, rekao je on.

Hovenijer: U toku su razgovori o slučaju MTS-a, Priština da bude oprezna u oduzimanju licence za rad

Prema pisanju Radija Slobodna Evropa američki ambasador na Kosovu upozorio je Kosovo da treba da bude oprezno kada je u pitanju oduzimanje licenci za rad, te rekao da su u toku razgovori oko rešenja situacije sa dozvolom srpskom telekomunikacionom operateru MTS.

MTS d.o.o. je kompanija osnovana na osnovu Briselskog sporazuma o telekomunikacijama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kosovska vlada je početkom avgusta donela odluku da ukine licencu za nekoliko kompanija sa „protivustavnim dokumentima“ za registraciju, među kojima je i MTS, ćerka firma Telekoma Srbije.

Comments

Pročitaj još