Akcija Crvenog krsta: Srđan Gojković dao krv 23.put

Foto: Radio Mitrovica sever

Crveni krst Kosovska Mitrovica organizuje akciju doborovoljnog davalaštva krvi na odeljenju transfuzije Kliničko bolničkog centra koja će trajati do 14 časova.

Dobrovoljni davalac krvi Srđan Gojković danas je to učinio  23.put. Za program radio Kosovske Mitrovice kaže da je to jedno od najboljih, humanih dela koje čovek može da uradi.

“Niti košta, niti mnogo vremena zahteva. Svako treba od nas da  odvoji pola sata da pomogne iI drugima, ali i sebi. Samo je teško prvi put, posle toga sami će dolaziti da daju krv, da znaju koliko je to dobro i humano i za druge, i sebe” rekao je Gojković.

Dr Jelena Jakšić rekla je u izjavi za radio Kosovska Mitrovica da su dobrovoljni davaoci krvi od presudnog značaja za rad službe transfuzije i da su zahvaljujući njima rezerve krvi  uvek na zadovoljavajućem nivou.

“Akcije su veoma bitne, zato što se okupi veliki broj dobrovoljnih davalaca i na taj način stvaramo određene zalihe. Doborovoljni davalac može biti svaka zdrava osoba od 18. godine koja nije pod nekom terapijom. Kada dođe kod nas u službu mi ga podvrgavamo pre svega testiranju na hemoglobin, popuni upitnik, obavimo kratak pregled i u skladu sa tim odlučujemo da li će dati krv ili ne” rekla je dr Jakšić.

Apelovala je na sve građane koji su do sada dali krv i na one koji imaju želju da daju, da dođu na odeljenje transfuzije do 14 časova, ali i ostalim danima. “Svako ko ima želju, krv je dobrodošla” istakla je.

Jelena Mihajlović iz Crvenog krsta rekla je da minimum dva puta godišnje organizuju ovu akciju, 11. maja kada je nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi i danas po planu i programu Crvenog krsta.

“Želim da pozovem sve ljude dobre volje da budu humani, da dođu, da daju krv, jer nikad se ne zna kada će ova dragocena tečnost nekome spasiti život” rekla je Mihajlović.  

Građani dobre volje svoju krv mogu dati na odeljenu transfuzije Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici do 14 časova.

Comments

Pročitaj još