• Početna>
  • Vesti>

Osmani: Kritike zvaničnika Severne Makedonije “posledica nesporazuma”

Kosovska predsednica Vjosa osmani izjavila je da je Kurtijeva poseta Severnoj Makedoniji pogrešno shvaćena.

Rekla je da su dešavanja tokom nedavne posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji, pogrešno shvaćena“ i da isticanje zastave takozvane „etničke Albanije“ na skupu u Tetovu nije bilo „organizovano“ već da iza toga „jednostavno stoji građanski pokret“.

Osmani je posle obilaska opštine Dragaš rekla novinarima da je Severna Makedonija jedan od „najdragocenijih suseda Kosova“.

„Ukoliko institucije Severne Makedonije imaju bilo kakve nedoumice, naš jedini zahtev kao institucija Kosova je da sve bude urađeno u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, najvišim međunarodnim standardima zaštite nevećinske zajednice, i uvek poštujući državotvornu ulogu koju je albanska zajednica imala u izgradnji Severne Makedonije i nastavlja da igra tu izuzetnu ulogu i danas, a institucije Severne Makedonije to znaju“, rekla je Osmani.

Ocenila je da su kritike zvaničnika Severne Makedonije, koji su Kurtijeve nastupe tokom posete toj zemlji ocenili kao nacionalističke, posledica „nesporazuma“.

„Kada postoji obostrana volja to se prevazilazi. Sve kosovske institucije zainteresovane su samo za sve bolje odnose sa Severnom Makedonijom“, navela je Osmani.

Prethodno je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski pozvao da zakonski budu sankcionisani organizatori skupova u Tetovu i u skopskom naselju Čair. On je ocenio da je akcenat na tim skupovima bio na „provokativnoj nacionalističkoj ikonografiji koja podstiče mržnju i etničku netrpeljivost, a narušava osnovne vrednosti Ohridskog okvirnog sporazuma“.

Predsednik skopske opštine Čair Visar Ganiu objavio je ranije danas na Fejsbuku da je prekršajno kažnjen, jer prilikom skupa u toj opštini nije intonirana himna, niti su bile istaknute zastave Severne Makedonije.

Comments

Pročitaj još