• Početna>
  • Vesti>

Uskoro imenovanje direktora Kancelarije za zajednice? Poziv Vladi za javni sastanak sa Srbima

Foto Kim

Kancelarija za pitanja zajednica pri kabinetu premijera Kosova trebalo bi do kraja godine da dobije svog direktora. Ova pozicija je upražnjena više od od dve godine, a savetnica premijera Kosova za zajednice Elizabet Goving očekuje da tu dođe nestranačka ličnost.

Inače, rad ove Kancelarije poslednjih godina prate brojni propusti i kritike uglavnom vezane za konkurse, pa je takav i poslednji slučaj kada pola miliona evra predviđenih za manjinjske organizacije i medije odlazi u džepove većinske albanske zajednice.

Zbog, ovakve raspodele sredstava od strane komisije koja ja odlučivala ko će dobiti novac, Elizabet Goving je podnela ostavku u Kancelariji za pitanja zajednica. Na debati u Medija centru u Čaglavici je kazala da nema načina da se konkurs poništi s obzirom da to nije tražila žalbena komisija.

Kurtijeva savetnica očekuje da izborom novog direktora budu rešeni mnogi problemi koji prate rad ove Kancelarije.

Da procedura za dobijanje sredstava nije bila fer i ovoga puta upozorava Ramče Kasi iz radija „Omega 3“ iz Prizrena. On ističe da je za bošnjačku zajednicu bilo namenjeno 16.000 evra ali da taj novac nije stigao do onih kojima je bio namenjen.

„Mediji ne mogu da opstanu čekajući podršku od ureda premijera. Šta raditi sa dve do tri hiljade evra. Šta je sa zadnjom raspodelom? Zbog čega nisu raspoređena sredstva od 16.000 evra za bošnjačku zajednicu? Ovakvim načinom ponašanja mi ne vidimo perspektivu, mi ćemo biti zatvoreni“, rekao je Kasi.

Direktorka NVO Nova društvena inicijativa iz Severne Mitrovice Jovana Radosavljević ističe da su ovim konkursom pogođene i diskriminisane sve nevećinske zajednice, ne samo srpska. Ona kaže da ima mnogo otvorenih pitanja po pitanju rada ove kancelarije ne samo vezano za ovaj konkurs. Podsetila je i da su sredstva koja se izdvajaju za zajednice poslednjih godina znatno smanjena.

Zamenik ombudsmana Srđan Sentić kaže da će ova institucija i zvanično pokrenuti postupak zbog ovog slučaja i dati preporuke premijeru i učesnicima konkursa.

Poziv predstavnicima Vlade za javni sastanak sa Srbima

Na debati se govorilo i o odnosu Vlade prema srpskoj zajednici te se poteglo pitanje „unutrašnjeg dijaloga“ koji je tokom predizborne kampanje najavljivao Aljbin Kurti. Njegova sadašnja savetnica ističe da unutrašnji dijalog sa Srbima postoji i da se on vodi iza zatvorenih vrata.

Međutim, Jovana Radosavljević koja je ranije učestvovala na sastancima sa predtavnicima Vlade Kosova ističe da ti susreti nisu bili konstruktivni kako ih u javnosti predstavljaju čelnici vlade i da na njima nije bilo razumevanja za potrebe srpske zajednice. Zbog, toga su kaže, ona lično ali i drugi predstavnici civilnog društva odlučili da takvim sastancima više ne prisustvuju. Jedini način da dođe do novih razgovora je, kako kaže, uz prisustvo medija. Ona je ovom prilikom uputila javni poziv predstavnicima Vlade Kosova da do takvog susreta dođe.

Radosavljevićeva je ponovo upozorila na pogubnu retoriku aktuelne vlasti kojom se kriminalilzuju Srbi na severu Kosova, te naglasila da do deeskalacije može doći jedino postepenim povlačenjem kosovskih specijalaca, poništenjem odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok ali i povratkom dijalogu.

Govoreći o odnosu prema romskoj zajendici Avni Mustafa iz Roma Veritas Kosovo kaže da Vlada Kosova treba da se ugleda na zemlje u okruženju i tako se odnosi prema manjinama. On smatra da je potrebno da se Vlada približi zajednicama.

Comments

Pročitaj još