• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Održana promocija knjige „Hirurgija“ prof. dr Mladenovića

Foto: Kim

Nakon 37 godina rada na hirurškom polju specijalista opšte hirurgije prof. dr Jovan Mladenović objavio je svoju treću knjigu. Udžbenik „Hirurgija“ namenjen budućim hirurzima i studentima, ali i lekarima koji žele da osveže svoje znanje iz ove oblasti promovisan je sinoć u Domu kulture Gračanica.

Prof. dr Mladenović koji odlazi u zasluženu penziju na promociji se zahvalio najpre svojoj porodici, ali i svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svetlost dana.

„Kroz 42 godine rada u zdravstvu, 37 na hirurgiji i 32 na fakultetu bilo je teško i trebalo je izdržati. Napravio sam računicu, dežurstva hirurga, anesteziologa i lekara za 37 godine, to je 3.100 dana, odnosno osam i po godina. Kada dođete do takvih brojki, vidite da je porodica osam i po godina oštećena od strane nas koji se bavimo ovom strukom, ali zahvaljujući njima sve je išlo mnogo lakše. Najveće zasluge što sam izabrao ovu profesiju ima moja supruga Divna“, kazao je dr Mladenović.

Dekanica Medicinskog fakulteta Univeziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Tatjana Novaković rekla je da je knjiga „Hirugrija“ zajedničko delo pet nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta u Prištini, Beogradu i Kragujevcu, te da je koncipirana da bude korisna studentima medicine, stomatologije, zdravstvene nege i lekarima opšte prakse.

„Knjiga je izuzetna, sadrži 26 poglavlja napisanih na preko 350 stranica i pokriva sve relevantne oblasti iz hirurgije. Sama hirurgija je dinamična disciplina koja se ubrzano menja, napreduje i modernizuje. Zahteva stalno praćenje i ažuriranje novima podacima. Nova tehnološka dostignuća koja su unapredila nauku pružila su nova razumevanja hirurških zagonetki samo su dodatno motivisale autore da napišu ovakav udžbenik. U udžbeniku koji promovišemo prezentovana su najnovija saznanja vezana za etiologiju, kliničku sliku, dijagnostiku u hirurgiji, a implemetirane su i najnovije terapijske preporuke“, navela je ona.

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić ocenila je da će ovaj udžbenik biti od velike pomoći za lakše usvajanje znanja iz oblasti hirurgije, pre svega studentima medicine i stomatologije, ali i kao inspiracija mladim hirurzima.

„Nije slučajno što je za promociju knjige odabrana Gračanica, najveći deo udžbenika, odnosno patologija koja je opisana je proizišla iz Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici gde je profesor Jovan Mladenović poslednjih 24 godina radio i bio dostupan pacijentima sa čitavog Kosova i Metohije. Naš fakultet, bogatiji je za još jedno značajno delo u koji je uloženo veliko znanje i trud“, kazala je Šubarićeva.

U knjizi „Hirurgija“ prema rečima jednog od recenzenata prof. dr Aleksandara Vasića data su najnovija saznanja iz patologije, kliničke slike, dijagnostike i lečenja hirurških bolesti, a štampana je u 100 primeraka.

„Napisana je tako da nema suvišnih i nepotrebnih poglavlja za studente stomatologije. Pisana je bez suvišnih reči, ali je suština ostala nepromenjena“, naveo je on.

Na promociji knjige govorili su šef katedre hirurgije na Medicinskom fakultetu prof. dr Milan Filipović i član katedre hirurgije prof. dr Nebojša Videnović.

Autor i urednik prof. dr Jovan Mladenović je uručio udžbenik „Hirurgija“ istaknutim studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Mitrovici.

Za promociju knjige prof. dr Mladenovića koju je organizovao Dom kulture u Gračanici je vladalo veliko interesovanje, posebno zdravstvenih radnika.

Biografija dr Mladenovića

Prof. dr Jovan Mladenović rođen je 1950. godine u Štrpcu, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univeziteta u Prištini 1981. iste godine dobio je zaposlenje u Domu zdravlja u Uroševcu. Jedno vreme proveo je u Libiji. Nakon završene specijalizacije opšte hirurgije zaposlen je na Hirurškoj klinici u Prištini. Magistraturu je odbranio je 1997. godine, a od 2001. je zaposlen u urgentnom hirurškom centru „Simonida“, koji će kasnije postati Hirurška klinika KBC Priština sa privremenim sedištem u Gračanici. Doktor Mladenović je 2002. godine uradio prvi hirurški zahvat u ovom centru, za 22 godine rada u Gračanici uradio je oko 4.000 zdravstvenih zahvata. Na Medicinskom fakultetu Univeziteta u Prištini radi 32 godine, 2011. je stekao zvanje redovnog profesora. Član je Srpskog lekarskog društva i u komisiji ovog društva za dodelu naziva primarijus, delegat je Skupštine lekarske komore Srbije, njen predsednik od 2022. godine i član posebnog odbora za međunarodnu saradnju ove komore. Delegat je i u Skupštini lekarske komore KiM. Dobitnik je brojnih plaketa i povelja.

Comments

Pročitaj još