• Početna>
  • Vesti>

Predstavljanje “Književnog džemsešna” u Kragujevcu: Kosovo je mejnstejdž sveopšte srpske kulturno – umetničke manifestacije

Foto: Radio Mitrovica sever

Knjiga eseja o umetnosti “Književni džemsešn” književnice i novinarke Ivane Vanovac, predstavljena je sinoć kragujevačkoj publici.

“Kosovo i Metohija su mejn stejdž sveopšte srpske kulturno – umetničke manifestacije, jer tu umetnost nikada ne jenjava. Kada scena u onom konvencionalnom smislu, zbog nepovoljnih uslova privremeno zamre, umetnost ne prestaje. Ona se tada sa scene, kao fluid slije u svakodnevicu, u snagu preživljavanja… Tada je svaki trenutak umetnost, a sve što se oko nas dešava, ima karakter jednog stašnog, za posmatranje nepodnošljivog, horor performansa” rekla je Vanovac na promociji koja je održana u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu.

“Veoma je važno da pozivate stvaraoca sa Kosova i Metohije na druženje sa vašom publikom. Jasno je kako nas mediji profilišu pred vama, a mi smo daleko više od one turobne scene sa barikada… Srpski narod na Kosovu i Metohiji ima izvanredan intelektualni potencijal sa kojim bi valjalo da se upoznate” dodala je Vanovac.

Govoreći o novinarstvu, Vanovac je tamošnjoj publici savetovala da se o zbivanjima na Kosovu i Metohiji informišu putem kosovskih medija koji izveštavaju na srpskom jeziku, jer kako kaže, kvalitet informacija koje oni pružaju daleko bolje prikazuju realnost u kojoj srpski narod živi, od onoga što plasiraju mediji iz ostalih krajeva Srbije.

Razgovor sa književnicom je vodio pisac Nenad Glišić, urednik književnog programa kragujevačkog SKC.

Comments

Pročitaj još