• Početna>
  • Vesti>

Kurti saopštio dogovoreni plan deeskalacije: Novi izbori, smanjeno prisustvo policije, sprovođenje sporazuma

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na 151. sednici Vlade dogovoreni plan deeskalacije stuacije na severu Kosova, te naveo da će se uzdržati od mera koje bi mogle dovesti do eskalacije, kao i da će smanjiti prisustvo policije oko i u zgradama opština. Najavio je da će Vlada nakon letnje sezone izaći sa izjavom o organizaciji prevremenih izbora u četiri opštine i istakao važnost sprovođenja Osnovnog sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa dogovorenog u Ohridu.

Kurti je podsetio da se zamenik premijera Besnik Bisljimi u ponedeljak u Bratislavi sastao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Cilj sastanka je, prema rečima Kurtija, bio da se stvore preduslovi za fokusiranje na puno sprovođenje osnovnog sporazuma.

„Radi se o Osnovnom sporazumu koji je postignut u Briselu 27. februara i njegovom aneksu koji je dogovoren u Ohridu 18. marta ove godine, što znači da čini intergralni deo sporazuma”.

Naveo je da je zamenik premijera Bisljimi je postigao dogovor sa emisarom EU Lajčakom u pogledu sledećih tačaka:

„Prvo, Vlada Kosova će javno objaviti svoju spremnost da radi u pravcu deeskalacije situacije kao i da ne preduzima mere koje bi mogle da ekskaliraju situaciju na severu naše zemlje. Ova stvar podrazumeva i redukovanje jedne četvrtine policajaca koji se nalaze u opštinskim zgradama ili oko njih, dakle 25 odsto policajaca će se negde druge prebaciti u tim opštinama i nastaviće sa zadatkom tamo gde ima potrebe za njima, smatramo da je pri opštinskim zgradama situacija mnogo mirnija“, rekao je Kurti.

Kao sledeću tačku istakao je da će kosovska policija zajedno sa Euleksom i KFOR-om oceniti bezbenosnu situaciju sa ciljem da eventualno uvide mogućnost za dodatnim smanjenjem policije u opštinskim zgradama i u njihovoj blizini.

„Ovo je bio naš zatev od početka, s obzirom da vladavinu prava, mir i bezbednost vidimo kao zajednički cilj obe strane“, dodao je.

Vlada Kosova će, napominje Kurti, izaći sa izjavom o organizaciji prevremenih izbora u četiri opštine na severu.

„To će se desiti nakon letnje sezone i u skladu sa pravnim okvirom. Ovom prilikom smo izrazili posvećenost da se obezbedi punopravna osnova da bi se omogućilo organizovanje prevremenih opštinskih izbora. Za nas kao Vladu Kosova bilo je uvek i nastavlja da bude od značaja da građani Republike Kosova imaju zastupljenost i da bi se to postiglo treba da se stvori okruženje koje omogućava dobru kampanju, politički pluralizam, učešće lokalnih zajednica i to što garanuje nepovredivost glasova“, istakao je Kurti.

Dodao je da kosovska vlada pridaje značaj vladavini prava u svakom delu Kosova.

„Ne možemo napraviti kompromis sa vladavinom prava jer bi to ugrozilo demokratiju“, kazao je on. 

Kurti je naveo i da poslednja tačka dogovora u Bratislavi ima veze sa pozivom koji će EU uputiti dvojici pregovarača.

„Oni će utvrditi plan implementacije sporazuma u pravcu normalizacije odnosa, nakon finalizacije planira se fokusiranje na sprovođenje svih članova sporazuma. Ja sam podvukao da za uspeh Osnovnog sporazuma obe strane treba javno da prihvate da je on po zakonu obavezujući što se još uvek nije desilo sa srpske strane. Sledeće, sporazum treba u potpunosti da se sprovede, što još uvek nije jasno jednoj od strana i treće da sprovođenje članova sporazuma ne može da se uslovljava i četvrto da obe strane treba da imaju mogućnosti da pregovaraju sa ravnopravnih pozicija što je bilo ugroženo nakon uspostavljanja privremenih mera protiv Kosova od strane EU i kao zaključak verujem da će dogovor u Bratislavi mnogo pomoći osnaživanju fokusa i uspostavljanju ravnopravnosti među stranama što će pomoći potpunom sprovođenju Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa“, kazao je Kurti na 151. sednici Vlade Kosova.

Comments

Pročitaj još