• Početna>
  • Vesti>

Lajčak iz Beča: Putovanje iz protekle nedelje mi je pomoglo da razjasnim situaciju na terenu

Foto: Radio Mitrovica sever

Specijalni predstavnik Evropske unie u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je iz Beča u izveštaju o protekloj radnoj nedelji, da su sve aktivnosti tokom nje bile posvećene traženju opcija za deeskalaciju i nastavak dijaloga.

“Pozdrav iz Beča, gde sam se obratio komemorativnom događaju posvećenom 30. godišnjici Visokog komesara OEBS-a . Bila je to dragocena prilika da se razgovara o trenutnoj ulozi ove važne institucije, razmisli o naučenim lekcijama i reši novonastala situacija. Tokom događaja imao sam priliku i da se sastanem sa aktuelnim predsednikom OEBS-a i ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmani Govorili smo o izazovima sa kojima OEBS rešava, nedavnim dešavanjima u regionu i dijalogu” istakao je Lajčak.

Podsetio je da je početkom ove nedelje otputovao u Prištinu i Beograd da upozna obe strane sa naporima EU u pronalaženju rešenja za napetu situaciju na severu Kosova.

“Glavni fokus su bili moji sastanci sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem na Kosovu, kao i predsednikom Aleksandrom Vučićem u Srbiji da istražimo opcije na putu napred u skladu sa zahtevima za deeskalaciju, organizovanje izbora uz učešće kosovskih Srba i dijalogu. Cenim studiozni pristup razgovoru u kome smo govorili o konkretnim koracima” napisao je Lajčak.

U nastavku teksta, Lajčak podseća i na negov susret sa novim šefom Euleksa i komandantom Kfora.

“Na Kosovu sam upoznao i novog šefa Misije EU za vladavinu prava na Kosovu general-majora Barbana i komandanta KFOR-a. Razgovarali smo o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, hitnoj potrebi da sve strane preduzmu konkretne korake za deeskalaciju” dodao je specijalni izaslanik u dijalogu.

“Putovanje mi je pomoglo da bolje razjasnim situaciju na terenu radi preduzimanja sledećih koaraka. Trudićemo se i nadalje da se vratimo na put normalizacije odnosa Kosova i Srbije” dodao je Lajčak.

Comments

Pročitaj još