• Početna>
  • Vesti>

Praznik folklora u Beogradu: Zajednički koncert Ansambla „Kolo“ i Ansambla „Venac“ u MTS dvorani u Beogradu

Foto: Fejsbuk

Nakon sedam godina Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ održali su 1. jula 2023. godine veliki zajednički koncert u MTS dvorani.

Ovom koncertu je prethodio zajednički koncert u Gračanici 11. juna 2023. godine koji je bio samo uvertira velikog spektakla koji su dva državna ansambla priredila u Beogradu u prepunoj MTS dvorani gde su po prvi put u svojoj istoriji delili scenu na podjednak način.

„Venac“ i „Kolo“ su uoči zajedničkog koncerta u Gračanici potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji dva državna ansambla. Izgradnjom međusobnog poverenja i zajedničkim radom na prevazilaženju izazova u scenskom folkloru, dva nacionalna ansambla nastoje da budu primer dobre prakse na polju kulture.

I ovog puta je publika uživala u koreografijama narodnih igara sa prostora cele Srbije uz, naravno, akcenat na Kosovo i Metohiju iz repertoara “Venca”. Prepuna sala MTS dvorane u Beogradu nagradila je umetnike naša dva ansambla frenetičnim aplauzima, koji su trajali tokom čitavog programa. Simbolično za kraj igrači oba Ansambla odigrali su čuveni Moravac iz koreografije Olge Skovran, začetnika scenskog prikazivanja narodne igre kod nas, a na taj način simbolično Beogradu prikazali kolo koje je na Uneskovoj listi svetske nematerijalne baštine.

Zajednički koncert organizovan je uz podršku Ministarstva kulture kao zvanični početak jednog novog poglavlja dva državna ansambla Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još