Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države

Printscreen Informer

„Informer“ i „Blic“  objavili su na svojim portalima vesti naslovljene „Mladi dobijaju po 60.000 dinara! Do ovog datuma morate da se prijavite, ovo su uslovi“ i Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi .

Ovakav naslov znači da svi mladi dobijaju novac uz određene uslove. Nažalost mladih koji su kliknuli na ovu vest, radi se o laži.

U pitanju su studentske stipendije koje isplaćuje Ministarstvo odbrane Srbije za svega 56 studenata, ukoliko ispune odgovarajuće uslove i to samo za one koji su treća i četvrta godina 50 hiljada dinara,  ili studente master studija 60 hiljada dinara. Njih posle diplomiranja očekuje i posao.

Mogućnost da obezbede finansijsku podršku tokom školovanja i sigurno radno mesto u sistemu odbrane dobiće 19 studenata treće i četvrte godine osnovnih akademskih studija i 37 studenata master akademskih studija.

I mada sa sličnim, alirazličitim tekstovima, oba portala su objavila identične naslove.

Kada je nekom portalu klik na vest  glavni motiv, tada se naslov koncipira tako da bude privlačan za što više čitača.

Ipak , neophodno je voditi računa da u tom naslovu ne bude laži.

Ovde je to upravo slučaj. Nije istina da će mladi dobiti novac. Stipendije će dobiti studenti i to veoma mali broj, s obzirom da pravo konkurisanja imaju studenti gotovo svih visokoškolskih ustanova u Srbiji, koji ispunjavaju uslove uz želju da žele da rade kao oficiri ili vojni službenici.

U vremenu propagande i dezinformacija, koje se brzinom svetlosti šire društvenim mrežama, odgovorni mediji bi trebalo da imaju ozbiljnu ulogu u borbi protiv laži,  da izveštavaju tačno i objektivno, ne dovodeći u zabludu svoje čitaoce. Postaje veoma opasno kada i mediji postanu deo manipulativnog lanca i vrlo svesno plasiraju netačne infomacije, makar to bili i samo naslovi, koje čitalac prvo pročita.

Posebno je opasno kada postoji mogućnost da netačni naslovi i obmana javnosti izazovu neželjene posledice, što barem u konkretnom slučaju nije moguće.

O tome u videu, Ana Marija Ivković, novinarka Kontakt plus radija:

Comments

Pročitaj još