• Početna>
  • Vesti>

‘Civilnu zaštitu’ i ‘Brigadu sever’ Vlada Kosova proglasila “terorističkim organizacijama”

Foto: Zvaničan Fejsbuk nalog kosovskog premijera

Vlada Kosova je proglasila “terorističkim organizacijama” Civilnu zaštitu i Brigadu sever, uz obrazloženje da “njihovi pripadnici stoje iza nemira na severu Kosova”.

“Na osnovu procena kosovskih bezbednosnih institucija, nelegalne formacije ‘Civilna zaštita’ i njene komponente, te ‘Severna brigada’ predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju ustavnom poretku i bezbednosti Kosova”, rekao je Aljbin Kurti, prenosi RSE.

Ministar policije Kosova Dželjalj Svečlja je rekao da “ova odluka neće doticati nikoga ko nije počinio neko krivično delo do proglašenja (‘Civilne zaštite’ i ‘Brigade sever’) terorističkim organizacijama, iako su ranije bili njihovi članovi”.

KoSsev portal je objavio da Koha prenosi da se ovom predlogu usprotivio kosovski ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, te da je zatražio od Svećlje da preispita predlog, kako se „ne bi donosile hitne odluke”.

Rašić je, dodaje ovaj medij, ujedno bio jedini protiv odluke tokom glasanja.

„Nekoliko predloga je ishitreno i mislim da treba da idemo sa više pažnje. Uz poštovanje prema vama ministre, vi ste radnik. Molim vas da ako ima mogućnosti da ponovo razmislite da još jednom vidimo ovaj predlog i odluku, jer se plašim da ćemo se odaljiti od naših sagovornika na Severu. Takav pristup će nas puno udaljiti“, rekao je Rašić

Svećlja je odgovorio da je proglašenje ovih organizacija terorističkim „ključno za građane“.

„Upravo ova dva entiteta nasiljem i ucenama sprečavaju ovaj razgovor sa tamošnjim građanima. Uvereni smo da je privođenje pravdi pripadnika ova dva entiteta garancija da su dijalog i saradnja mogući i da će doneti rezultate“, rekao je Svećlja.

Severna brigada je na društvenoj mreži da je Civilna zaštita rasformirana pre 10 godina i od tada ne postoji, a da je Severna brigada formirana pre godinu dana i da su članovi dobrovoljci (volonteri) koji pomažu Srbima i srpski narod, te da su spremni da odbrane svoj narod i državu.

“Ova odluka privremenih institucija nas neće sprečiti da se borimo za srpstvo i jedinstvo, za opstanak i ostanak na ovim prostorima” navela je Severna brigada na Telegramu.

Comments

Pročitaj još