• Početna>
  • Vesti>

Otvorena završna izložba studenata likovnih umetnosti: Profesori su tu da studentima uliju snagu i poverenje

Foto: Radio Mitrovica sever

U Galeriji fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici otvorena je tradicionalna završna izložba studenata odseka likovnih umetnosti.

Izložba prikazuje radove svih godina akademskih studija, ali i godišnji presek njihovog znanja i vizuelnog prikaza.

Dekanica fakulteta Ester Milentijević je pozdravila prisutne i istakla da je večeras ponosna na svoje studente ali i na celo rukovodstvo fakulteta, bez kojih realizacija ove izložbe ne bi bila ostvarena.

„Sve što radim radim dušom i telom, a za ovu instituciju sam bukvalno od mog rođenja povezana. Moj otac je radio na fakultetu, i kod nas u kući se uvek pričalo o njemu, nakon čega se ukazala prilika da budem saradnik i da napredujem. U ovom trenutku, kada vodite Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, gde studenti nemaju prilike da odu na izložbu, koncert, predstavu, je zaista zahtevno i morate da vodite računa, pogotovo u onim danima i dešavanjima u Zvečanu. Studenti Fakulteta umetnosti su u tom trenutku bili u domu u Zvečanu, što je za nas bilo jako teško. Ja sam ih odmah u nedelju preselila iz Zvečana jer se nisu osećali bezbedno. Tih par nedelja je bilo zaista teško, zbog realizacije ove izložbe, jer se naši kabineti nalaze u Zvečanu. Morali smo da kombinujemo alate i opremu, morali smo da šetamo, i zbog toga je tu bilo puno truda i ulaganja, kako bi se ovo sve završilo i kako bi studenti bili zadovoljni svojim radovima” rekla je Milentijević.

U Srbiji postoji mnogo umetničkih fakulteta a naš fakultet je u Jugoslaviji bio četvrti, i onda možete da zamislite kakva je to tradicija, dodala je dekanica Milentijević.

“Mi pokušavamo na svaki mogući način da održimo tu tradiciju i da našim studentima ulijemo snagu i poverenje, da bez obzira gde rade i stvaraju, to je za umetnost nebitno. Sama posvećenost profesora je velika i oni su stalno na raspolaganju, što nije slučaj na drugim umetničkim fakultetima“ kazala je Milentijević.

Prorektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Vladimir Boranijašević je svečano otvorio izložbu i zaslužnim studentima uručio priznanja.

Nagrade za rezultate ostvarene tokom studija dobili su Jelena Milićević, Sanja Đorđević, Ljubinka Dobrosavljević, Andrijana Pavlović, Miljan Dakić, Luka Potparić.

Zahvalnica za doprinos u razvoju, napretku i afirmaciji Fakulteta umetnosti uručena je stručnom tehničkom saradniku fakulteta Draganu Daciju Nedeljkoviću.

Dobitinica nagrade Ljubinka Dobrosavljević kaže da je završna izložba velika stvar za studente umetnosti.

“Završna izložba za nas uvek ima veliko mesto, jer tu izlažemo naše radove i drago nam je da je velika posećenost. Nemamo tremu, ali očekujemo kritike, pozitivne ili negativne” rekla je ona.

Jelena Milićević takođe dobitnica nagrade, kaže da su se studenti zajedno sa svojim profesorima potrudili da otvaranje ove izložbe protekne u najboljem redu.

“Koliko je bilo teško, mi to radimo već godinama, i naravno da smo se potrudile da odradimo sve u skladu sa našim likovnim aktivnostima koje su na fakultetu, naravno uz pomoć naših profesora koji su uvek tu bili za nas i vodili nas kako bi došli do kraja studija. Izložbe se održavaju svake godine i ovde smo da se izrazimo na način na koji mi umemo. Naravno, uvek je dobrodošla kritika i ostale stvari” kazala je Milićević.

Comments

Pročitaj još